Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
zelena střecha / foto: shutterstock

Dejte zelenou zeleným střechám

Současný svět se stále častěji potýká s úbytkem zelených ploch, které by měly příznivý vliv nejen na nás, ale také na celé životní prostředí. Jak se lze s tímto úbytkem vypořádat?

Napříč celým světem se rozvíjí nový trend, kterým jsou takzvané zelené střechy. Oč se vůbec jedná? Leckdo by mohl tento pojem zaměnit se střechami, které se malují zelenou barvou, ale není tomu tak. Jedná se o to, že jsou střechy domů pokryty půdou a vegetací, díky čemuž se dosahuje nejen estetického vzhledu, ale také mnoha praktických a užitečných výhod. Vzhledem k nedostatku místa se tyto zelené plochy přesouvají na střechy našich domů a dalších staveb, díky čemuž mají významný vliv nejen na nás, ale i na samotnou stavbu. Pokud tedy přemýšlíte, co s nevyužitou střechou vašeho domku, je vegetační střecha ideální možností, jak pomoci sobě i ovzduší. Tak proč toho nevyužít?

Jaké jsou tedy hlavní výhody?

Tyto střechy přeměňují oxid uhličitý na kyslík, díky čemuž budete žit v mnohem zdravějším prostředí. Vzhledem k tomu, že také dokáží vázat prach a další škodlivé látky, zvýší se tak váš celkový životní komfort. Zejména alergici a lidé s dýchacími potížemi tyto výhody velmi ocení.

Zlepší se také mnoho vlastností vašeho domku, neboť zelená plocha chrání celkovou stavbu, prodlužuje životnost hydroizolace, protože chrání před extrémními výkyvy teplot. Dále například snižují náklady na vytápění nebo i vychlazení stavby.

Přenechte práci profesionálům

Stejně jako tomu je s návrhy a realizacemi zahrad, stejně tak i zelené střechy přenechte raději profesionálům, díky čemuž dosáhnete všech zmíněných výhod a vaše střecha bude nejen přínosným prvkem, ale také estetickým doplňkem vašeho domu. Odborníci vám jistě také poradí s ideálním řešením, neboť každá střecha si žádá jiné provedení.

K tomuto článku není otevřena diskuze