Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nahrávají vás / foto: shutterstock

Pozor, nahrávají nás!

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) nainstalují postupně do svých autobusů, trolejbusů a tramvají kamery sledující dění uvnitř vozů. Budou nás postupně všichni a všude nahrávat?

Kamery mají zvýšit bezpečnost cestujících i zaměstnanců PMDP a působit tak zejména preventivně. Jde o jeden z desítek unikátních projektů konceptu Smart City Plzeň, na nichž už více než půl roku intenzivně pracuje sedm expertních skupin a které mají zjednodušovat a zpříjemňovat život Plzeňanům. Plzeň je mezi českými městy průkopníkem konceptu Smart City.“

Co na to primátor města Plzeň? Ten říká:

„Předpokládáme, že kamery budou mít zejména preventivní charakter, a že se tedy výrazně omezí počet případů napadení, kapsářství a výtržnictví. Ve vozech bude vždy rozmístěno 5 až 8 kamer dle velikosti vozidla“.

Kapsáři nehrozí?
Kapsáři nehrozí?

Ano, kamera může někdy vyřešit problém. Ale v tu chvíli, kdy zločinec napadne svoji oběť, žádná kamera nepomůže. Kdo může někoho napadnout v autobuse? Jen člověk opilý, bláznivý nebo člověk ze zcela jiné kulturní oblasti – z oblasti, kde je tohle normální. Kamera může rozhodnout, který sportovec fauloval anebo jestli cyklista vjel sám do cesty automobilu anebo naopak automobil porazil cyklistu. Ale: vyřeší kamera identifikaci kapsáře?

Kamery určitě budou fungovat – ale jen chvíli, než si na ně zločinci zvyknou. Co udělá mnohaletý kapsář,

který se živí drobnými krádežemi v autobuse? Půjde, koupí si nalepovací knír a brýle, případně paruku. Náklad na tuto změnu vizáže je několik stokorun.  A co uděláme my ostatní? Nic! Budeme zkrátka jen nahráváni. Budeme se bát oslovit člověka v autobuse, protože záznam se může posléze objevit někde, kde opravdu nechceme.

Kamery se dnes bohužel objevují i v přírodě, v lese, na turisticky a kulturně zajímavých místech a podobně. Ale – komu tohle vlastně slouží a proč? Instalace tisíců kamer nejenom v našich městech je povětšinou pouhým výrazem bezradnosti našich vedoucích představitelů. Nezmůžou se na to, aby likvidovali známá hnízda, kde se vaří pervitin, ale mají dostatek prostředků z našich vydřených veřejných rozpočtů na to, aby naši zemi pokryli tisíci kamer, které nás všechny neustále nahrávají. Chceme to? Jestli ano, je to v pořádku. Jestli ne – bojujme, bojujme proti každé další kameře, která se někde blízko nás objevila! Anebo – pojďme si všichni koupit nalepovací knír a paruku!

 

 

 

Pozor, nahrávají nás!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!