Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
dřevěn postele ilustrační obrázek / foto: shutterstock

5 praktických tipů, jak správně vybrat postel

Každý den na ní budeme ležet. Její pohodlnost rozhodne o kvalitě našeho spánku a stane se navíc důležitou součástí celé ložnice. Řeč je o posteli a jejím výběru.

Není to nic složitého, ale je dobré pohlídat si několik věcí, které hrají důležitou roli. Podívejte se na praktické tipy pro výběr nejvhodnější postele.

Jaké chcete rozměry?

Klíčové je zvolit si, jestli chcete jednolůžko, či větší postel pro dva. I zde existuje několik variant, kdy šířka postele může mít 140 centimetrů, ale klidně i dva metry. V tomto případě již záleží na prostorových možnostech vaší ložnice. Do velkého pokoje si směle pořídíte i obrovské lůžko, ale vystačit si můžete i s menší postelí, která nabízí téměř stejný komfort.

Vhodná výška postele

Dalším parametrem je i výška postele. Říká se, že je lepší spát výše, kde není tolik prachu. Opět záleží na tom, co se vám líbí více. Jestli dáte přednost malé posteli téměř hned u země, nebo sáhnete po vysokém lůžku v americkém stylu.

Materiál

Bez nadsázky se dá říci, že nejlepší volbou jsou dřevěné postele. Kov je studený a nepůsobí přívětivě, oproti tomu dřevo je hřejivé a má dobré vlastnosti během všech ročních období. Nabízí i dlouhou životnost a neuvěřitelné možnosti přirozených barev. Postel ze dřeva může být opatřena i barevným nátěrem, který z ní vytvoří designový prvek zcela jiné úrovně.

Designové provedení

Rozhodně budete chtít postel, která bude ladit s ostatním vybavením v místnosti. Podřiďte tomu i svůj výběr. Kouzlo často spočívá v jednoduchosti, ale jistě se najdou i milovníci zdobných a okázalých postelí, které vypadají jako ze zámku. Nebojte se vytvořit si místnost snů, kde se budete cítit příjemně a spokojeně.

Cenové rozpětí

Jakmile projdete všechna tato kritéria, zůstane vám několik postelí, mezi kterými se budete muset rozhodnout. V tuto chvíli často přichází na řadu volba podle vhodné ceny. Je dobré si předem zhruba určit rozpočet na nákup postele, aby vám zbylo dost prostředků i na další vybavení. Na druhou stranu je však dobré přehnaně nešetřit a zvolit si kvalitní kousek, který vám vydrží.

K tomuto článku není otevřena diskuze