Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
grilování ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Uzené maso z grilu polechtá vaše chuťové pohárky

Většina lidí miluje grilování. Vůně grilovaného masa nebo zeleniny linoucí se ze zahrady přiláká nejednoho zvědavce. Zkusili jste ale na grilu někdy udit?

Není to zas tak obvyklé, ale zaručeně vás to dostane. Pojďte se podívat, jak na to a co budeme k uzení potřebovat.

Nutná výbava

Uzení je příjemnou alternativou grilování, ke které je potřeba podobná výbava. Aby se maso vyudilo co nejlépe, bude třeba pořídit si kotlový nebo plynový gril. Většina moderních plynových grilů disponuje speciálními doplňky ke grilům, jež jsou vhodné pro uzení masa. Pokud je ten váš však nemá, bude zapotřebí obstarat si udící box a především speciální dřevěné lupínky k uzení. Zásada, kterou bychom měli dodržovat, je udit výhradně na tvrdém dřevu, jako jsou buk nebo dub. Dřeva ovocných stromů pak dodají výslednému pokrmu příjemnou vůni. Existují různé druhy dřevěných lupínků určených právě pro uzení. Jejich výběr záleží na tom, jaký typ masa budete zpracovávat. Například dřevěné lupínky k uzení ryb tvoří směs dřevěné štěpky z olše, jabloně a třešně. Štěpku byste měli alespoň hodinu před samotným grilováním namočit do studené vody. Teplota by během uzení neměla přesáhnout 100 °C. S její regulací vám pomůže speciální teploměr do grilu.

Jak na to

Udit můžete buď pomocí studeného, teplého nebo horkého kouře. Pro uzení studeným kouřem byste měli používat trvanlivé masné výrobky. Kouř má v tomto případě teplotu max. 25 °C, a uzení tudíž probíhá dlouhou dobu. Minimální doba uzení studeným kouřem je 24 hodin. Teplý kouř je nejvhodnější pro středně trvanlivé potraviny, jako jsou bůček či slanina, a jeho teplota by neměla přesáhnout 60 °C. Nejrychlejším způsobem je uzení kouřem horkým, jenž může dosahovat až 100 °C, a je ideální pokud chceme uzené potraviny konzumovat okamžitě.

K tomuto článku není otevřena diskuze