Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
reality bydlení ilustrační obrázek / foto: shutterstok

Jaké máme možnosti bydlení?

Uvažujete o novém bydlení a hledáte inspiraci? Jste poněkud odvážnější povahy a nebojíte se originality či extravagance nebo jste konzervativní zastánci klasiky a tradičního stylu?

Ať už patříte do jedné či druhé skupiny, jste na správném místě. Seznámíme vás s možnými způsoby obydlí a možná vás nasměrujeme v cestě za vašim vysněným bydlením.

Stará/nová dobrá klasika?

Každý z nás se jednou ocitne v bodě, kdy přehodnocuje své bydlení i dosavadní životní styl a hledá nové možnosti. Nabídka na trhu s realitami je opravdu široká nejen z hlediska lokalit. Můžeme zvolit klasický byt, zděný dům či dřevostavbu nebo nízkoenergetické a pasivní domy, které jsou dnes běžnou součástí nabídky katalogů realitních kanceláří. Například v Praze naleznete celou řadu bytů na prodej či k pronájmu. Není tomu jinak, i pokud jde o rodinné domy. Architekti a designeři rodinných a bytových domů se neustále snaží o vytvoření nových nápadů a využití neotřelých materiálů. Zároveň však v jejich tvorbě můžeme nalézt nádech klasiky a moderního pojetí tradičních stylů. V obou případech se může jednat o velmi líbivé a moderní bydlení.

Neotřelé nápady

Ve světě však nalezneme nepřeberné množství originálních mnohdy až bláznivých objektů sloužících k běžnému bydlení. Výjimku nepředstavuje bydlení pod zemí, v jeskyni, ve slaměném stavení, jurtě či domě určeném pro lidi i stromy. Zajímavou alternativou mohou být i tzv. lofty, tedy upravené bývalé průmyslové prostory pro běžné bydlení. Lofty zachovávají často původní industriální styl, typický vysokými stropy, otevřenými místnostmi a prosklenými stěnami.

Mobilní domy

Dalším módní trendem jsou mobilní domy, které obzvláště v Americe zastávají roli běžných obydlí. Mobilhomy mohou být přímo na kolečkách, přičemž fungují jako jakési obytné přívěsy, které lze snadno převážet. Druhou variantou jsou mobilní domy s klasickými základy, které jsou v mnoha případech jen těžko rozeznatelné od běžných dřevostaveb. Pro celoroční bydlení je však třeba vybírat z řad mobilních domů s dostatečnou tepelnou izolací.

Obytné kontejnery

U obytných kontejnerů působí interiér jako klasický byt či dům, to však nelze říci o exteriéru. Ten lze ovšem ozvláštnit barevným nátěrem a dodat mu tak punc jedinečnosti a luxusu. Samozřejmostí jsou okna, dveře i tepelná a zvuková izolace, problém není ani s realizací balkonu či terasy. Ve velké Británii jsou kontejnerová městečka běžnou záležitostí, tento trend pomalu ale jistě proniká i k nám - například u Vsetína nalezneme výstavbu kontejnerových bytových domů.

Houseboat

Bydlení na vodě patří již delší dobu k oblíbené formě rekreačního příbytku, v poslední době se však především ve světe rozmáhá tento trend také v podobě celoročního bydlení. Můžete se pustit do rekonstrukce již staršího modelu nebo sebrat odvahu a vrhnout se do stavby nového vodního příbytku. Při plánování je třeba popřemýšlet nad vhodným umístěním, povětrnostními a hydrologickými podmínkami, úrovní vody, použitými materiály, dostupností k technickému zázemí a dalšími praktickými záležitostmi.

Tak, jaké je vaše vysněné bydlení? Táhne vás to spíše ke klasice nebo máte odvahu experimentovat?

K tomuto článku není otevřena diskuze