Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Štěstí a mládí / foto: shutterstock

Továrnu na štěstí máme všichni uvnitř sebe

Přepadávají vás často pocity smutku, melancholie a vlastní zbytečnosti? Připadáte si slabí a podléháte často různým nemocem a zdravotním komplikacím?

Postavte se čelem ke všem nepříjemnostem a aktivujte v sobě látky, díky kterým se bude cítit plni energie a životního optimismu!

Endorfiny jsou látky podobné narkotikům, které si umí vyrobit náš organismus sám. Dokáží blokovat bolest, posilují imunitu, urychlují léčbu a hlavně navozují pocit dobré nálady. Ten sám o sobě bývá často cestou, která nám pomůže zvládnout a dostat se z různých životních nepříjemností. Málokdo ví, že tvorbu endorfinů můžeme ovlivnit do značné míry sami. Stačí se jen více zaměřit na vlastní potřeby a držet se těch činností, které nám přinášejí radost a spokojenost, naopak se snažme vyvarovat aktivit, které nás nějakým způsobem stresují či nutí k něčemu, co je pro nás nepřirozené. Tvorbu endorfinů lze jednoduše podpořit následujícími kroky:

Každý den si dopřejte pohyb

Hlavně v průběhu fyzické aktivity dochází k vyplavování endorfinů do krve. Je to přesně ten pocit, který zažijete po běhání nebo po návštěvě posilovny. Cítíte se uvolnění, plni elánu, energie a nadšení, máte dobrý pocit, že jste udělali něco pro své zdraví. Pokud zvolíte cvičení spojené s hudbou, uděláte ještě lépe, hudba totiž napomáhá většímu uvolnění a podporuje fyzický výkon.

Myslete pozitivně

Pěstujte sami v sobě laskavý a vděčný přístup k životu, následujte jeho smysl a buďte pevní ve svém rozhodnutí. K ostatním lidem přistupujte s láskou a úctou, važte si jeden druhého. Veškerá nedorozumění se snažte řešit, nepodporujte nenávist a zášť. Není nic horšího, než nevyřešené problémy, které se snažíme zamést pod koberec. Věřte, že strašáci v hlavě vás budou stále pronásledovat a zabrání tak přirozeným pocitům životní pohody a radosti.

Mějte rádi sami sebe a odměňujte se 

Mít rád sám sebe nemusí vždy znamenat, že jste sobečtí a myslíte jen na sebe. Je ale důležité, abyste se vyznali ve svých pocitech, uměli rozlišit, co je pro vás přínosné a co vám naopak ubírá sílu a nepřináší vám žádné potěšení. V takových případech byste měli být nekompromisní a říci jim jasné "ne". Každý den si zkuste najít chvilku pro sebe, zrekapitulujte si své úspěchy za uplynulý den a odměňte se. I drobná odměna přináší pocit radosti a je jedno, jestli si pořídíte něco pěkného na sebe, nebo si dopřejete nějakou oblíbenou delikatesu. 

Plánujte a vybírejte činnosti, které přináší potěšení

Pokud budete v hlavě srovnané priority a činnosti, kterým se chcete věnovat, získáte potřebný nadhled a vše vám půjde snadněji. Nezapomeňte do svých plánů zahrnout také partnera. Příjemné chvíle plné vášně a vzájemných dotyků jsou jedním z nejlepších spouštěčů endorfinů. Právě líbání produkuje v mozku neuropeptidy a ty aktivizují náš imunitní systém a posilují organismus. Pokud společné chvíle okořeníte ještě relaxační koupelí při svíčkách, budete endorfiny přímo naplněni. 

Továrnu na štěstí máme všichni uvnitř sebe

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!