Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Královna Alžběta II. / foto: shutterstock

Královna Alžběta je na trůnu už 65 let. Překoná dobou vlády Františka Josefa?

Sotva pominulo šílenství kolem svatby prince Harryho, může se Británie chystat na další oslavy. Tentokrát se budou týkat ženy nejmocnější, samotné královny Alžběty II.

Mezi smrtí jejího otce v únoru 1952 a jejím nástupem na trůn 2. června 1953 je více než rok, prakticky tedy Alžběta vládne Spojenému království více než 66 let. Nicméně to bude přesně 65 let od slavnostního aktu korunovace této první dámy Anglie, která je již od září 2015 nejdéle vládnoucím panovníkem v anglických a britských dějinách. Pokud bude vládnout ještě necelé 2 roky, překoná tak dobou vlády slavného Rakousko-Uherského císaře Františka Josefa II. Má k tomu celkem předpoklady, je jí zatím „pouhých" 92 let, kdežto její matka se dožila úctyhodných 101 let.

Na trůn jí pomohla strýcova láska k rozvedené ženě

Alžbětina cesta na trůn nebyla automaticky předurčena - po svém narození byla dokonce až třetí v pořadí po svém strýci Eduardovi a svém otci. Její strýc skutečně na trůn nastoupil, ale ještě tentýž rok abdikoval kvůli snaze oženit se s dvakrát rozvedenou ženou. Panovníkem se proto stává jeho bratr - Alžbětin otec Jiří VI., což zajišťuje mladé Alžbětě postavení následnice trůnu. Tou se také 6. února 1952 po smrti svého otce stává, ač samotný akt korunovace proběhne až 2. června 1953. Od této chvíle je oficiální hlavou Commonwealthu a zároveň nejvyšší představitelkou anglikánské církve. Do politiky i přes velký počet funkcí zasahuje však jen výjimečně, v souladu se zvykovým právem.

Tvrdě lpí na zakořeněných pravidlech a totéž očekává od svých blízkých

O tom, že anglická královna je tak trochu "stará škola", by asi nejlépe dovedli vyprávět členové královské rodiny. Ti jsou totiž pod neustálým drobnohledem této dámy, která není příliš nakloněna jakýmkoliv inovacím, které jsou v rozporu se zažitými tradicemi. Jelikož je celá královská rodina neustále sledována britskou veřejností, nepřipouští královna nejmenší pochybení proti dobrým mravům. Členové královské rodiny například nemohou vlastnit soukromé účty na sociálních sítích, nemohou vyjadřovat své politické názory a musí dodržovat předepsaný styl oblékání. Ten u žen zakazuje hlavně krátké sukně a odvážné výstřihy, stejně jako boty na klínku - ty  prý podle královny nepatří ke konzervativní klasice. Celá rodina má také od královny zakázanou konzumaci mořských plodů kvůli zvýšenému riziku otravy z jídla.

Manžel vtipálek, který stojí celý život ve stínu mocné panovnice

Se svým manželem Philipem, vévodou z Edinburghu, žije Alžběta II. od roku 1947 a mají spolu čtyři potomky. Ač se královna většinou chová jako rezervovaná dáma, která přísně dodržuje nastavená pravidla a nedává průchod svým citům a emocím, jakmile přijde řeč na její manželství, ledy přece jen trochu povolí. O svém choti mluví s láskou, s úctou a s úsměvem na rtech. Často vyzdvihuje jeho neokázalý smysl pro humor a schopnost ji rozesmát i v napjatých situacích. U příležitosti jeho 85. narozenin dokonce vyšla v Británii kniha jeho prostořekých bonmotů, která mapuje jeho téměř šedesátiletou éru u britského dvora. Za mnohé uveďme například tento. Je z doby, kdy si Philip bral korunní princeznu Alžbětu za manželku. Když se tehdy jednoho drážního dělníka zeptal na možnosti kariérního postupu, dělník mu na to odpověděl: "Hm, to by musel můj šéf umřít." Philipova reakce zněla: "Přesně jako u mě."

Královna Alžběta je na trůnu už 65 let. Překoná dobou vlády Františka Josefa?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!