Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skeleton / foto: shutterstock

Za pár let si přečteme vaše myšlenky

Vědci dokončili úvodní část procesu vývoje techniky pro čtení myšlenek. Ta by jim jednoho dne měla umožnit dělat obrázky snů a vzpomínek.

Vzpomínky a sny na talíři
Porovnáváním naskenovaných schémat mozkových aktivit dokázali ze 120 případů v devadesáti procentech případů správně určit, na co se ten který člověk soustředí.

Podobnou technikou by v budoucnu mělo být možné vytvořit obrázky lidských představ. „Brzy bychom měli být schopni rekonstruovat vizuální zkušenost člověka pouhým měřením mozkové aktivity,“ napsal do časopisu Nature profesor Jack Gallant, který výzkumný tým vede.

„Představte si přístroj schopný číst lidské myšlenky a vytvořit obrázek zkušeností člověka v jakékoliv chvíli jeho života.“

Dva vědci se dobrovolně podrobili prohlížení 1750 obrázků, zatímco byla sledována aktivita jejich mozku a procesy, které se v něm dějí. Výsledkem byl 3D myšlenkový záznam.

Vybraných 120 mozkových scanů potom bylo předloženo dalším vědcům, kteří na jejich základě měli určit, jaký z obrázků dva testovaní vědci zrovna sledovali. Povedlo se jim to v 90 % případů.

Budou vědět, na co myslíme?
Vědci mají tedy se slušnou úspěšnost ve „čtení“ aktivit, které byly mozku předloženy. Od toho je pochopitelně ještě dlouhá cesta, než bude možné kreslit nijak nezhmotnělé myšlenky.

Profesor Gallant k tomu říká: „Za nějakých 30 až 50 set se můžeme dostat do situace, kdy bude čtení myšlenek představovat etický problém.“

Je docela snadné si představit, co tím myslí – stačí se jen podívat na Spielbergův film Minority Report, kde policie čte lidské myšlenky a zatýká za zamýšlené zločiny.

„Nikdo by čtení myšlenek neměl být vystaven nedobrovolně a bez svého povolení učiněného po obeznámení se všemi detaily,“ pohlíží profesor do budoucnosti, kterou pomáhá spoluvytvářet.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 135