Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úklid domácnosti / foto: shutterstock

Nebaví vás uklízení? Naučte se udržovat pořádek!

Uklízení nepatří mezi zrovna oblíbené činnosti. Pokud vás uklízení skutečně nebaví, naučte se udržovat pořádek. Je to snadné, a navíc pak nestrávíte uklízením dlouhé hodiny.

Oblečení má své místo

Možná i vy přijdete domů, svléknete oblečení a hodíte ho na nejbližší židli. A tam se pak jednotlivé kousky vašeho šatníku hromadí a hromadí. Skončete s tím! Jakmile si něco svléknete, ukliďte to – špinavé prádlo do koše na prádlo, čisté oblečení do skříně. Tak nebudete mít doma nevzhledné hromady oblečení.

Pryč s nepotřebnými věcmi

Opravdu všechny věci, které máte doma, používáte a potřebujete? Ruku na srdce, asi každý z nás má doma nějaké ty zbytečnosti. A těch je nutné se zbavit, jinak nebudete mít svou domácnost nikdy uklizenou. Sami uvidíte, že vám takové věci vlastně nebudou chybět, a nebudou tak zabírat zbytečné místo.

Pryč s papíry

Poštovní schránky se nám plní reklamními letáky, dopisy, novinami. Pokaždé, když schránku vyberete, proberte došlou poštu. Co nepotřebujete, dojte ihned do odpadu. To samé udělejte s přečtenými novinami. Toto pravidlo neplatí jenom pro poštu, ale pro všechny již nepotřebné papíry. Právě ty vás totiž dokáží v krátkém čase takřka zavalit – a nepořádek je na světě!

Vždy čisté pracovní plochy

Pracovní plochy (zejména v kuchyni) by měly být vždy čisté. Vyhněte se tedy zaprášeným, umaštěným, ulepeným či jinak špinavým pracovním plochám. Je to jednoduché – pokaždé, když danou plochu nějak zašpiníte, ihned ji také vyčistěte. Tak se vyhnete zbytečnému drhnutí zaschlých skvrn a budete mít doma neustále pořádek.

Vždy čisté nádobí

Totéž, co o pracovních plochách, platí také o nádobí. Špinavé nádobí ihned umyjte, nebo zapněte myčku ve chvíli, kdy je plná. Pokud budete umývání nádobí neustále odkládat, za chvíli bude dřez plný špinavého nádobí. A to rozhodně nevypadá dobře a navíc vám jeho umývání zabere dost času. Když navíc nenecháte zbytky jídla na nádobí zaschnout, snáze ho umyjete bez zbytečného drhnutí.

Každá věc má své místo

To, co už bylo zmíněno o oblečení, platí i o dalších věcech. Každá věc ve vaší domácnosti by měla mít své místo – třeba knihy na polici, nádobí ve skříňce v kuchyni nebo kosmetika v koupelně. Cokoliv pak vezmete a použijete, vraťte poté zpátky na své místo. Nic se vám pak nebude v bytě hromadit a vy si ušetříte hodiny, které byste strávili úklidem všech těch věcí, které jste nedali tam, kam patří.

Pryč s odpadem

Odpad vynášejte hned, když je plný koš. Tak se vám nebude doma hromadit, a zároveň tak zabráníte nepříjemnému zápachu. Nezapomínejte ani na tříděný odpad, například plasty či papír. Vynést jeden pytel odpadu vám zabere chvilku, ovšem vynášet takových pytlů několik, to už může trvat déle.

Nebaví vás uklízení? Naučte se udržovat pořádek!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!