Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Operace / foto: shutterstock

Transplantace obličeje - dnes už realita!

Francouzští lékaři provedli první transplantaci celého obličeje. Podstoupil ji Pascal Coler, jehož tvář byla znetvořena postupující Von Recklinghousenovou chorobou, vzácným genetickým onemocněním.

Tým francouzských chirurgů pod vedením profesora Laurenta Lantieriho provedl kontroverzní operaci, při níž byla tvář pana Colera nahrazena tváří mrtvého dárce. Během operace, která trvala 16 hodin, byly k pacientově tváři připojeny tkáně, nervy i žíly. Francouzi jsou v oboru transplantace obličeje průkopníky. V roce 2005 provedli první operaci podobného typu, při níž nahradili část obličeje ženy pokousané psem.

magazin.cz
Pan Coler sám popsal den své operace jako nejšťastnější chvíle svého života.
"Ten chirugický zásah mi změnil život. Teď mohu poprvé žít jako normální člověk," pravil dojatě, když nyní po rozhodujících 12 měsících vystoupil na veřejnost. "Lidé na ulici se na mne dívají úplně jinak. Už se nezastavují a nepokřikují a neciví. Přijímají mne jako každého jiného. Teď dokonce sním o tom, že bych si našel ženu, usadil se a měl děti."

Od jeho operace uběhl už rok. Nemoc, která mu začala obličej znetvořovat nepravidelnými nádory, se nevrátila. On sám se teď těší na to, že začne hrát tenis a basketbal a pracovat jako účetní.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 88