Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče na vlasy / foto: shutterstock

Šampon z mydlice nebo z kaštanů – vyzkoušejte přírodní šampony našich babiček

První šampon se na trh dostal v roce 1906 a i tak ještě pár let trvalo, než si našel cestu do běžných koupelen. Čím si tedy naši předci myli vlasy? Vyzkoušejte přírodní bylinkové recepty, které vašim vlasům prospějí.

Co je pro šampon charakteristické? Při styku s vodou pění. Mohou za to přidané sulfáty, o kterých se už léta vedou vášnivé diskuze. A to především proto, že se (alespoň ty nejběžnější, jako je SLS a SLES) vyrábí z ropy a vlasy spolu s pokožkou hodně vysušují. Spolu s nečistotami totiž odstraňují přirozenou ochrannou mikroflóru.

Místo chemie vsaďte na přírodní složení
Místo chemie vsaďte na přírodní složení – Zdroj: Shutterstock.com

Šampon z mydlice

Dobrou zprávou je, že i v přírodě nalezneme takový „sulfát“, ovšem daleko šetrnější a ekologičtější. Je jím mydlice lékařská, která dostala svůj příznačný název podle dřívějšího využití. Obsahuje totiž saponiny, látky, které ve vodě pění a odmašťují. Nejvíc jich obsahuje kořen, z něhož se připravoval odvar k mytí vlasů a těla. A připravit si ho můžete i dnes – mydlice se dá buď koupit, nebo nasbírat, nejčastěji roste podél vodních toků. Stačí 15 až 20 minut povařit nasekaný a usušený kořen a s odvarem si následně umýt kadeře. Kromě toho účinně bojuje s lupénkou a dalšími kožními onemocněními.

Bylinky pro zdravé a krásné vlasy
Bylinky pro zdravé a krásné vlasy – Zdroj: Shutterstock.com

Šampon z kaštanů

Na podzim si zase můžete vyrobit domácí šampon z kaštanů. I ty totiž obsahují saponiny a kromě péče o tělo se dřív používaly i na praní prádla. Kaštany (asi 20 kousků) nejprve musíte oloupat z tmavě hnědé slupky. Nejlépe to jde, když jsou čerstvě spadané. Následně je pokrájejte na malé kousíčky, vložte spolu se 3 lžícemi lněného semínka do litru vody a přiveďte k varu. Po 20 minutách odstavte, přidejte 2 lžíce sušeného šípku a 2 lžíce sušených okvětních lístků růže. Nechte přes noc louhovat, následně přefiltrujte a použijte jako klasický šampon.

Oloupané kaštany můžete také rozdrtit nebo nastrouhat a nasušit, šampon si tak budete moci vyrábět po celý rok. Vlasy krásně hydratují a zpomalí jejich vypadávání.

 

Zdroj:

https://www.denik.cz/zahrada/mydlice-lekarska-prirodni-sampon-i-saponat-pro-domacnost-20180126.html

https://www.natubea.cz/blog/hydratacni-kastanovy-sampon/

Šampon z mydlice nebo z kaštanů – vyzkoušejte přírodní šampony našich babiček

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!