Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Staré džíny / foto: Adam Constanza / Shutterstock.com

Džíny jsou nesmrtelné. Doslova. Takto znečišťují arktické vody

Rifle neboli džíny tvoří základ šatníku většiny lidí. Ročně se jich vyrobí okolo 6 miliard. Bohužel to s sebou nese i velká rizika pro životní prostředí.

Na výrobu jedněch riflí se spotřebuje enormní množství vody. Když započítáme i vodu potřebnou k pěstování bavlny, dostaneme se na číslo 9500 litrů. Tato voda se přitom použije jen jednou a následně je vypuštěná do řek – spolu s chemikáliemi použitými při výrobě. To má za následek úhyn ryb, ale i nedostatek kvalitní pitné vody pro chudší obyvatele v okolí velkých továren. Nebezpečí představuje znečištěná voda i pro farmáře a hospodářská zvířata, neboť se často dostane i do půdy. Mimo jiné se v ní objevují měď, rtuť, olovo, kadmium a chrom.

Džíny se z pracovních kalhot staly módní ikonou
Džíny se z pracovních kalhot staly módní ikonou – Zdroj: Shutterstock.com

Vlákna se uvolňují při praní

Ani po výrobě kalhot není vyhráno. Průměrně se z nich během jediného pracího cyklu „opere“ 56 000 mikrovláken, která se vypouští do odpadních vod a odtud se dostávají do řek a oceánů. Spolu s mikroplasty představují mikrovlákna jedno z největších zdrojů znečištění vodních toků.

Vědci z univerzity v Torontu se do zkoumání džín pustili, když sbírali vzorky vod okolo Kanadského arktického souostroví a z Velkých jezer v Severní Americe. Na obou místech našli drobná modrá vlákna. A co hůř, v obou případech bylo těchto vláken ve vodě víc než jakéhokoliv jiného materiálu.

Snaha o změnu

Studie z roku 2016 ukázala, že polovina Kanaďanů nosí rifle téměř každý den a průměrná osoba je pere po každém druhém nošení. Vědci tudíž doufají, že jejich nejnovější výsledky přesvědčí ostatní, aby se snažili džíny z fast fashion nahradit ekologičtějšími materiály, nebo je alespoň neprali tak často.

V současnosti se také v módním průmyslu objevují snahy změnit způsob výroby riflového oblečení. Většinou se zabývají etickou stránkou výroby, ekologickými materiály nebo možností recyklace.

 

Zdroje:

https://www.smithsonianmag.com/smart-news/miniscule-fibers-blue-jeans-are-polluting-arctic-oceans-180975729/

https://www.slowfemme.com/magazine/10-informaci-o-vyrobe-dzin

Džíny jsou nesmrtelné. Doslova. Takto znečišťují arktické vody

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!