Ovoce
Mezi superpotraviny se často řadí ovoce. Nezřídka ale bývá jeho vliv nadhodnocován. Ovoce, které má zpravidla vyšší obsah vitamínů, často obsahuje také víc cukrů, a proto jeho konzumace nemusí být pro některé osoby vhodná. Problém je i s ovocem obsahujícím velké procento vitamínu C, třeba rakytníkem. K pokrytí denní doporučené dávky vitamínu ho stačí sníst menší množství, nicméně tím zkonzumujeme i méně vlákniny a jiných prospěšných látek, než kdybychom si dali ovoce na vitamíny méně bohaté, ovšem ve větším množství.

Kokosový tuk
Jako superpotravina se označuje i kokosový tuk. Ten ale obsahuje více než 90 % nasycených mastných kyselin, nicméně právě ty bychom měli kvůli negativnímu působení na hladinu krevních lipidů omezovat. Kokosovému tuku se přisuzuje i antibakteriální působení, testy ho ovšem prokázaly pouze “in vitro”.
Cereálie
Amarant a quinoa bývají velebeny pro vyšší obsah bílkovin, než je tomu u jiných cereálií, rozdíl ale není nijak markantní. V průměru mají jen asi o 5 až 8 % bílkovin víc. A co taková pohanka? Obsahuje sice antioxidační rutin a fytosteroly, které snižují cholesterol, ale najdeme v ní i přírodní toxickou látku fagopyrin.

Rostlinné oleje
Ani rostlinné oleje z netradičních surovin (třeba z pupalky) na tom nejsou o moc lépe. I když obsahují zdraví prospěšné látky a málo nasycených mastných kyselin, do superpotravin mají podle odborníků daleko.
Dalším problémem je, že takzvané superpotraviny obvykle pochází ze zemí mimo EU, přičemž až u čtvrtiny inspekce nalézá nevyhovující vzorky. Konzumace superpotravin tedy nikdy nemůže nahradit pestrou a vyváženou stravu a jejich nadměrná konzumace může vést k vysokému příjmu nežádoucích látek.
Zdroje:
https://www.vitalia.cz/clanky/ktere-superpotraviny-nejsou-zase-tak-super/
Superpotravina, nebo jen marketingový tah? Některé z nich tak prospěšné nejsou
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!