Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Superpotraviny / foto: shutterstock

Superpotravina, nebo jen marketingový tah? Některé z nich tak prospěšné nejsou

Pojem superpotravina se ve slovníku lidí zajímajících se o zdravou výživu objevuje už několik let. Legislativně ani nutričně ale definován není. Proto se sem občas řadí i potraviny, které pro naše tělo tak “super” nejsou.

Ovoce

Mezi superpotraviny se často řadí ovoce. Nezřídka ale bývá jeho vliv nadhodnocován. Ovoce, které má zpravidla vyšší obsah vitamínů, často obsahuje také víc cukrů, a proto jeho konzumace nemusí být pro některé osoby vhodná. Problém je i s ovocem obsahujícím velké procento vitamínu C, třeba rakytníkem. K pokrytí denní doporučené dávky vitamínu ho stačí sníst menší množství, nicméně tím zkonzumujeme i méně vlákniny a jiných prospěšných látek, než kdybychom si dali ovoce na vitamíny méně bohaté, ovšem ve větším množství.

Rakytník je bohatý na vitamín C
Rakytník je bohatý na vitamín C – Zdroj: Shutterstock.com

Kokosový tuk

Jako superpotravina se označuje i kokosový tuk. Ten ale obsahuje více než 90 % nasycených mastných kyselin, nicméně právě ty bychom měli kvůli negativnímu působení na hladinu krevních lipidů omezovat. Kokosovému tuku se přisuzuje i antibakteriální působení, testy ho ovšem prokázaly pouze “in vitro”.

Cereálie

Amarant a quinoa bývají velebeny pro vyšší obsah bílkovin, než je tomu u jiných cereálií, rozdíl ale není nijak markantní. V průměru mají jen asi o 5 až 8 % bílkovin víc. A co taková pohanka? Obsahuje sice antioxidační rutin a fytosteroly, které snižují cholesterol, ale najdeme v ní i přírodní toxickou látku fagopyrin.

Cereálie mají svůj význam
Cereálie mají svůj význam – Zdroj: Shutterstock.com

Rostlinné oleje

Ani rostlinné oleje z netradičních surovin (třeba z pupalky) na tom nejsou o moc lépe. I když obsahují zdraví prospěšné látky a málo nasycených mastných kyselin, do superpotravin mají podle odborníků daleko.

Dalším problémem je, že takzvané superpotraviny obvykle pochází ze zemí mimo EU, přičemž až u čtvrtiny inspekce nalézá nevyhovující vzorky. Konzumace superpotravin tedy nikdy nemůže nahradit pestrou a vyváženou stravu a jejich nadměrná konzumace může vést k vysokému příjmu nežádoucích látek.

 

Zdroje:

https://www.vitalia.cz/clanky/ktere-superpotraviny-nejsou-zase-tak-super/

Superpotravina, nebo jen marketingový tah? Některé z nich tak prospěšné nejsou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!