Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Má obří nohy, tak vyrábí obří boty

„Když vám boty v krámech sednou, noste je, když ne, rozjeďte vlastní obchod,“ radí Američanka Kathryn Kerrigan, bývalá basketbalistka s nohama americké velikosti 11, což je naše třiačtyřicítka.

Ví až příliš dobře, jak je pro vysoké ženy těžké sehnat správnou obuv. Na základce ještě mohla nosit sportovní boty pro kluky, ale když přišla do puberty, potřebovala i boty na ples nebo podobné příležitosti. Tam by už pánská obuv nebyla nejvhodnější.

“To byl vždycky problém,” vzpomíná 28letá Kathryn. „Oběhli jsme všechny možné obchody, ale maximálně jsme narazili na jednoduché, černé boty. Nic víc.“


U nás se říká, že nouze naučila Dalibora housti, v USA zas nouze donutila Kathryn otevřít si vlastní obchod s nadměrnou dámskou obuví. Funguje už tři roky, Kathryn prodává velké, ale zároveň pěkné boty pro každou příležitost. Vede zároveň web, na němž se podobné obchody sdružují.

 

I když je na trhu úplným nováčkem, firma se chytla. Její boty dokonce už chtějí distribuovat i velké nadnárodní firmy. Právě ty, u kterých Kathryn v dětství marně hledala botku na svou obří nohu. Kathryn všechny ty obří boty nechává vyrábět, najdete tu boty na podpatcích i s plochou podrážkou. Jedny zhruba za 250 dolarů.


S minimem peněz a bez znalostí
Kathryn svůj obchod rozjela s minimálními finančními prostředky. ”Neměla jsem na to školy, řídila jsem se jen svým citem a vkusem. Stylistku mi dělala třeba i moje máma.“

 

Na rozjezd obchodu si od banky půjčila 35 tisíc dolarů, aby nepřišla na mizinu, začala mnohem víc zkoumat, jak se to s prodejem a výrobou obřích bot má. Sledovala trh, poptávala se u kolegů, u dodavatelů, kteří byli ochotni něco z tajů tohoto podnikání prozradit.
           
“Bylo to frustrující, zažívala jsem mnohá odmítnutí. Navíc výroba jediného druhu bot stojí kolem 2000 dolarů,“ popisuje těžkosti ve svém povolání.

 

“Mohla jsem mít i milión na rozjezd firmy, ale stejně bych nepřesvědčila továrny na výrobu bot, aby pro mě začaly vyrábět ty obří boty. V těch fabrikách nikdy takové velikosti dámských bot nedělali. Neměli na to formy,“ dodává. „Jediná továrna mi nepomohla, protože s velkýma nohama se u žen prostě nepočítalo.“

 
Pomohla Evropa

Nakonec našla pomoc až v Evropě. Jistá španělská firma jí vyšla vstříc. Navázali spolu úzkou spolupráci a pomohli ji popojít v jejím obuvnickém podnikání o krok dál. Skoro rok se tam Kathryn učila, jak se boty vyrábí, co je při takové práci technicky nezbytné, jak se boty tvarují, jak se vybírá kůže apod.

 

„Vůbec jsem netušila, jak se boty šijí. Tam jsem se to naučila.“ Pak se vrátila domů a měla obrovský domácí úkol. Uvést do praxe všechno, co se ve Španělsku naučila. Dodnes tam jezdí několikrát za rok.

 

Svůj podnik rozjížděla na chicagském předměstí v bývalém skladišti. K podnikání přistupuje flexibilně. Pokud se jí bude dařit, chce začít podnikat ve velkém. “Máme spoustu zakázek, ty zvládáme plnit, takže je to skvělé. Nic nám zbytečně nevisí na skladě.“

 

Nabízí boty velikostí 6 - 15, ale tak pěkné, že dámy s menšími velikostmi nohou litují, že si je nemohou také pořídit.

 

Jak je patrné na příběhu Kathryn, příležitosti a díry na trhu mohou být doslova – na každém kroku…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 250