Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

WWW, pavučina lží, mýtů a hoaxů?

Internet je značně neřízená struktura, kterou její vynálezci, dá-li se toto slovo vůbec použít, mohou kontrolovat jen omezeně.

Znepokojivý stav
Důkazem je výrok sira Tima Bernerse-Leeho, že je zapotřebí vyztužit internet novým systémem, který by používal nejrůznější značky, jež by umožnily uživatelům rozlišovat mezi faktem a fikcí.

Pan Berners-Lee se vyjádřil v tom smyslu, že je značně znepokojen současným stavem svého duchovního dítka. Nelíbí se mu obrovské množství lží, hoaxů a mýtů, které se jím neustále šíří.

Jeho komentář zazněl ku příležitosti vzniku organizace, jejímž cílem bude prohledávání internetových stránek a označování těch, které nabízejí důvěryhodné informace.

Konec se lží
Sir Tim "vynalezl" internet, když pracoval ve švýcarském výzkumném ústavu CERN v laboratoři zkoumající částicovou fyziku. V podstatě vymyslel systém organizování a linkování stránek, na kterém dnes internet tak úspěšně běží. V roce 1991 také vytvořil první webovou stránku vůbec.

Jenže s tím, jak se internet vyvinul v neřízenou střelu, která je navíc stále objemnější, objevily se milióny stránek šířících podivné či lživé informace.

Jedna věc jsou záměrné lži a stránky, které neprodukují nic jiného než právě tyto smyšlenky. Ty může prokouknout i obyčejný člověk. Další skupinou jsou ale weby zabývající se třeba rádoby seriózním zpravodajstvím, které však čas od času šíří nepravdivé či panické informace.

Má šanci na úspěch?
Internet je navíc postaven tak, že je spousta jiných stránek přebírá a vzniká tak pokřivení reality, jelikož lidé začnou lžím věřit.

Organizace Bernerse Leeho si klade za cíl dlouhodobě prověřovat internetové stránky a jejich zdroje. Jakmile zjistí, že jsou nezávadné a produkující pravdivé informace, dostanou označení o důvěryhodnosti.

Otázkou je, zda na to provozovatelé internetových stránek a především uživatelé uslyší. Těžko si představit někoho, kdo přestane navštěvovat svou oblíbenou stránku jen proto, že nemá příslušné razítko.

Nehledě na to, že jde o administrativně značně náročný úkon. I když jste vynálezcem internetu, těžko v nějaké rozumné době – i se slušným týmem v zádech – prohledáte a analyzujete ty miliony webů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 70