Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Google

Mobil od Google jde do světa

Původně internetový vyhledávač rozšiřuje své pole působnosti neuvěřitelnou rychlostí.

V poslední době představil například webový prohlížeč Google Chrome, předtím zase odstartoval projekt Google Maps a Google Earth, který završil objížděním ulic a focením domů (příště se možná podívá i do obýváku).

Internetový mobil

magazin.cz
No, a teď tu máme Google Phone, tedy mobilní telefon postavený na softwaru internetového obra. Už se příliš nedivíme, že tržní hodnota firmy se vyšplhala na 150 miliard dolarů, a to po pouhých deseti letech existence!

První mobil od Google každopádně slibuje to, co od něj většina lidí očekává – svižné surfování. Ostatně, k internetu se dostanete stiskem jediného tlačítka a telefon bude mít pokročilý i zcela plynulý multi-tasking. Tím pádem by neměl být problém zvládat řadu věcí najednou.

Gphone se postaví do přímého souboje proti iPhone od Apple, chytrým komunikátorům od BlackBerry a samozřejmě také produkci tradičních mobilních výrobců v čele s Nokií. Docela těžký záběr na začátečníka. Málokdo však pochybuje o tom, že by to Google aspoň uspokojivě nezvládl.

Spousta vychytávek
Telefon bude zcela určitě mít stále populárnější dotykový displej, ale návdavkem uživatel dostane ještě výsuvnou QWERTY klávesnici.

Podobně jako u iPhone se také u Gphone můžete těšit na pohybový senzor, který se hodí pro intuitivní hraní her. Stejně jako se neztratí foťák.

Google uzavřel dočasně exkluzivní spolupráci s tajwanským výrobcem telefonů HTC. První Gphone tak bude variací na již existující HTC Dream. Na trh nakonec přijde s označením T-Mobile G1.

Ale to je jen začátek. Další výrobci v čele s LG a Samsungem své Google telefony chystají a měli by je představit do dvanácti měsíců.

Víc věcí najednou
Gphone bude iPhone možná podobnější, než se čekalo. Google si samozřejmě zakládá zejména na internetu a dělá vše proto, aby ho měl rychlejší a komfortnější. Největší změnou oproti přístroji Apple však bude výsuvná klávesnice, která možná trochu nadbytečně doplní dotykový displej. Uvidíme, zda se takové zdvojení funkcí chytne.

Důležitým prvkem Gphone je multi-tasking. Telefon nechá uživatele dělat více věcí najednou, například upravovat profil na Facebooku a zároveň sledovat video na Youtube.

Programovat může každý
Operační systém se jmenuje Android a je základním stavebním kamenem Google mobilu. Jeho struktura je naprosto otevřená, tudíž nechává prostor jak profesionálním vývojářům software, tak nadšencům, kteří často přijdou se zajímavějšími řešeními.

Předpokládá se, že poměrně brzy vznikne program provozující satelitní navigaci či hudební přehrávač. A velmi pravděpodobně jich vznikne hned několik, takže si zákazník bude moct vybírat, třeba i mezi zpoplatněným a freewarovým programem.

Není těžké uhodnout, kam Google směřuje. Chce chytré mobily konečně prosadit jako platformu, která mnohým nahradí klasické počítače. To je věru odvážný cíl. Ale je pravdou, že vývoj k němu nezadržitelně spěje. A Google u toho chce být.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56