Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Daily Mail

Jsou na těchto fotkách opravdu duchové?

Čas od času se přihodí, že někdo vidí ducha. Ale když ho chce vyfotit, tak se to nepovede. Stávají se ale i opačné případy.

O duchovi nikdo nic neví, ale potom se objeví na fotografii. Jak je to možné? Jsou to snad nějaké dosud nepochopené hrátky světla, náhoda, nebo opravdu snaha záhrobí komunikovat se světem?

Většina jsou klamy
Skupina vědců se nyní rozhodla, že už o tomto fenoménu nebude povídat jen u piva a pořádně ho prozkoumá. Vyzvala proto lidi, aby jim posílali fotografie s těmito podivnými úkazy. A že se jich schází solidní množství!

magazin.cz

Fotky budou následně podrobeny detailní analýze, která by měla říct, zda je na nich něco společného, umělého či skutečně nadpřirozeného.

magazin.cz

Pokud ale čekáte senzační výsledky, asi vás zchladí výroky vědců. Ti už teď totiž tvrdí, že na valné většině snímků jde o světelné klamy. Lidský mozek má totiž tendence všude možně vidět obličeje – například v oblacích či ve skalistých útvarech. Je to proto, že obličeje jsou to nejdůležitější, co kolem sebe normálně vidíme.

Ale co zbytek?
Přesto ale vědci přiznávají, že některé obrázky se takto jednoduše ze stolu shodit nedají a chápou je jako velice zajímavé. Právě ty by rádi podrobili zkoumání.

magazin.cz

Jednou z takových fotek je například ta, na které mezi nohama jisté partičky mladých lidí vykukuje obličej malé dívky. Nedosti na tom, v tom samém domě byl předtím jinými svědky spatřen duch tří až čtyřleté holčičky.

magazin.cz

Jiná, dvaadvacet let stará fotka z hradu zase zachycuje průhlednou, bezhlavou postavu oblečenou ve vojenském plášti. Člověk, který fotku udělal, je přesvědčen o tom, že se jedná o strašidlo, které hradem údajně po dlouhá léta prochází.

magazin.cz

Však se na podezřelé záběry podívejte a posuďte sami, zda jde o skutečnost, nebo o fikci.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 651