Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Budoucnost jídla chystají v Japonsku

Vypadá to spíše jako špičková chemická laboratoř. Všude zahalení pracovníci, bílé regály, ale co že je to na nich? Aha, samá zelenina. Co tam dělá?

Sterilní Japonci

magazin.cz
Inu, to byli Japonci zase jednou znepokojení kvalitou zeleniny běžně prodávané na tržištích a v obchodech (mimochodem – i tam několikanásobně kvalitnější než u nás). A rozhodli se, že takhle to dál nejde, že si musí zeleninu doslova vyrobit a dohlédnout na ní od samého začátku až do konce. K tomu samozřejmě potřebují speciální laboratoře, informoval britský deník Daily Mail.

Po celé zemi jich i za finanční krize vyrostlo více než dost a další přibývají. Japonci se přitom domnívají, že tohle je budoucnost pěstování zeleniny, ale nejen její. Takhle by brzy mohla dopadnout celá řada produktů, kterými se cpeme.

Největší výhodou takového přístupu je maximální sterilita prostředí, píše Daily Mail. Špína nemá šanci se k zelenině dostat. Nemůže dojít ke kontaminaci nepříjemnými broučky a dokonce ani čerstvým vzduchem.

Chystá se do Evropy
Těmto laboratořím se říká rostlinné fabriky a zatím se v nich pěstují především saláty a zelená zelenina. Ta je poté prodávána do prémiových obchodů, kde si jí mohou koupit bohatí Japonci.

Ti získají přinejmenším jednu výhodu – takhle vypěstovaná zelenina se před konzumací nemusí mýt. Je to zkrátka to nejhygieničtější, co můžete dostat k jídlu. Vždyť i místní zaměstnanci chodí v pláštích, rukavicích a rouškách.

V těchto provozech se navíc dá pěstovat po celý rok za nezměněných podmínek. Není divu, že se chystají i do Evropy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56