Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pizza / foto: sxc.hu

Nejdražší jídla na světě. Jsou taky dobrá?

Jídlo je naprosto základní potřebou, která mají všichni živočichové společnou. Nicméně ne všechno jídlo si je rovno. Některé je totiž opravdu nechutně drahé.

Kaviár
Jistě, některé druhy kaviáru se dají pořídit relativně levně. Ale zato za ty nejdražší zaplatíte opravdové pálky. Tím vůbec nejdražším druhem je kaviár z iránské běluhy zvané Almas. Jedná se o nejstaršího přeživšího z dinosauří éry a žije v Kaspickém moři.

Kaviár má tmavě hnědou až světle hnědou barvu, přičemž čím světlejší, tím byla ryba starší, což z ní dělá větší pochoutku. Obvykle se servíruje s toustem a prakticky se nedochucuje. Dokonce se pojídá lžící z kosti, jelikož kovové materiály by chuť znehodnotily.

Kilo takové pochoutky přijde na půl milionu korun. Ale říká se, že má afrodiziakální účinky a brání stárnutí. Má ale velmi krátkou dobu trvanlivosti, takže když už si něco takového dopřejete, koukejte to rychle sníst!

Bílé lanýže
Jednou z největších pochoutek světa jsou také lanýže. Evropské bílé lanýže patří k tomu nejdražšímu, co si k jídlu můžete koupit. Jsou často divoce pěstované například v Itálii a k jejich vyhrabání se používají psi. Kilo stojí mezi padesáti a sto tisíci korun. Lanýže se pak většinou používají ve velmi malé míře k dochucení jídla.

Club sendvič
Pokud zatoužíte po tom nejdražším sendviči na světě, pravděpodobně dobře pochodíte v hotelu Cliveden House, kde vás takový sendvič přijde na čtyři tisíce korun. Zato ale obsahuje vynikající ingredience: iberskou šunku, sušená rajčata, kvasnicový chléb, bílé lanýže nebo ta nejlepší vajíčka.

Maso v těstě
V roce 2006 vyrobil anglický kuchař to nejdražší maso v těstě vůbec. Použil biftek z japonských krav v hodnotě dvaceti tisíc korun (za jeden), zamíchal sem čínské houby, jejichž kilo stojí šedesát tisíc korun a připravoval na víně Chateau Mouton Rothschild z roku 1982, jehož láhev stojí osmdesát tisíc korun. Jeden kousek zapečeného masa v těstě tak byl servírován za čtyřicet tisíc korun.

Nejdražší pizza
Tu vůbec nejdražší pizzu si můžete dát v Itálii. Stojí zhruba 200.000 Kč a je na ní jen to nejlepší, jako například kaviár nebo humr. Průměr této pizzy je dvacet centimetrů.

Nejdražší omeleta
Je k dostání v newyorské restauraci Le Parker Meridien a stojí zhruba dvacet tisíc korun. Nechybí v ní kaviár, humr a šest vajec.

Nejdražší čokoláda
Sedmdesát tisíc korun zaplatíte za kilo nejdražší čokolády na světě. Pochází z čokoládovny Knipschildt v americkém Connecticutu. Ale nemyslete si, že sem zajedete a čokoládu si koupíte. Nejprve je zapotřebí si ji objednat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 131