Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nesmysly o lidském těle, kterým věříme

Mýty se šíří neuvěřitelnou rychlostí, a jelikož je nikdo nekonfrontuje se skutečným stavem věcí, mnohé z nich jsou záhy považovány za fakta.

Oblíbené mýty a nesmysly vznikají zejména kolem lidského těla. Jejich argumentace sice může působit přesvědčivě, ale ve skutečnosti jsou od pravdy velmi vzdálené.

Používáme jen 10 % mozku
Hodně oblíbeným mýtem je ten o využívání pouze desetiprocentní kapacity mozku. Jen si představte, jak geniální byste byli, kdybyste využili třeba dvacet procent.

Ačkoliv jsou o této „pravdě“ lidé přesvědčeni už nějakých sto let, znamená to jen to, že se sto let pletou. Mozkové scany ukázaly, že žádná část mozku není neaktivní a že v jeden moment využíváme většiny kapacity mozku, nikoliv jeho desetinu.

Jíst ze země je v pořádku

Mnozí lidé nevidí nic špatného na tom sníst kus jídla, které jim bezprostředně předtím upadlo na zemi. Stačí otřít a strčit do pusy, nebo ne?

Ne! Vědci dokázali, že na zemi, například v umělé či dřevěné podlaze, velmi dlouho přežívají nejrůznější bakterie – třeba ty způsobující salmonelu. Dokáží tu vydržet klidně i čtyři týdny a do jídla se přenesou za pouhých pět sekund!

Vlasy a nehty rostou i po smrti

Asi jste o této záležitosti už někdy slyšeli. Je to přeci fascinující, že vlasy či nehty rostou i po smrti. Jenže je to prachsprostá lež, která pramení pravděpodobně z nepochopení. Po smrti se totiž tělo scvrkne, čímž nehty a vlasy vypadají delší. Ve skutečnosti ale potřebují specifické hormony, aby mohly růst, které po smrti nejsou dostupné.

Moč má být průzračná
Staré pravda říká, že moč má být co možná nejprůzračnější a nejsvětlejší. Pokud je tmavší, znamená to, že je dotyčný dehydrován. Ani to ale není tak docela pravda. Barva, respektive odstín moči závisí na tom, co přesně je v ní rozpuštěno, a to se může případ od případu lišit.

Žvýkačka zůstane v žaludku sedm let
Obvykle se tím straší děti, ale právě z toho pramení, že mnohé z nich této nepravdě věří až do dospělosti. Ačkoliv žaludek žvýkačku nedovede tak docela strávit, rozhodně v něm nezůstává takovou dobu. Jsou tu prostředky, jakými ji popohnat ven. Jediný problém může nastat tehdy, spolykáte-li velké množství žvýkací gumy. Pak se můžete ucpat…

Nikdy nebudit náměsíčné
Kdo zná nějakého náměsíčného, možná se tou radou také řídí. Prý proto, že kdyby náměsíčného vzbudili, mohl by dostat infarkt. Takové riziko tu ale není. Jsou však zaznamenány případy, kdy se náhle probuzený náměsíčný tak moc leknul, že zabil toho, kdo ho probudil.

Muži myslí na sex každých sedm sekund
Je opravdu s podivem, kde se tato „pravda“ vzala a proč se vůči ní muži neohrazují. Drtivá většina z nich totiž musí vědět, že to není pravda. To by se v mužském mozku nedělo nic jiného než samé orgie.

Podle jistého průzkumu jsou muži v tomto ohledu o poznání střídmější. 54 % přiznává, že na sex myslí několikrát denně, 43 % potom dokonce jen několikrát týdně či měsíčně. U žen to je 19 % několikrát denně a 63 % několikrát týdně (měsíčně).

Psí ústa jsou čistší než lidská

Když se zeptáte majitele nějakého psa, proč mu tak ochotně dává pusinky, možná odpoví, že obvykle smradlavá psí pusa obsahuje méně bakterií než ta lidská. Někdo navíc dodá, že psí sliny léčí.

Ve skutečnosti tomu tak není. Pravdou je, že lidé a psi mají v puse zhruba stejné množství bakterií.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 101