Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Wim Hof / foto: Shutterstock

Chlap, kterému není nikdy zima!

Šály, čepice, kabáty? Holanďan Wim Hof na takové věci kašle. Klidně celou zimu provegetí v šortkách a tričku. A kosa? Ta mu opravdu není...

Mrazík po holandsku...
Chápete to? Může vůbec existovat člověk, který si libuje v mrazu, sněhu, ledu a chladném počasí? Vězte, že může. Wim Hof totiž mezi takové šílence patří. Ale pozor, tenhle osmačtyřicetiletý chlapík, kterého fanoušci nazývají Iceman (Ledový mužík) se nespokojí jen s průměrnou evropskou zimou, ale často dojíždí do extrémní „ledárny“ za Polární kruh.

Světový ledový rekord

Poprvé vyrazil Hof za Polární kruh v roce 1999, a to s jasným cílem – ujít a částečně i uběhnout sto mil v ledové krajině. Záměr se mu podařil a tak si otužilý Holanďan v roce 2002 troufnul na větší sousto – uplavat (a pozor – v žádném neoprénu, ale v pouze plavkách!) 80 metrů v severním moři a ještě pod ledem.

Za tento odvážný čin si Hof vysloužil přezdívku „Ledový muž“ a zároveň i zápis do Guinessovy knihy rekordů coby jediný smrtelník, který dokázal zůstat nejdéle pod ledem!

magazin.cz

Růžovoučký, jako by vylezl z vany!
Není divu, že po takovýchto „kouscích“ se začali o odolného Holanďana zajímat i lékaři. Hof je šokoval prohlášením, že vyšplhá v šortkách na Mont Everest. Jeho bláznivý plán ale naštěstí nevyšel.

Místo toho si Iceman „stříhnul“ jiný Guinessův rekord: nechal se nahý naložit (až po krk) do obrovské kádě s ledem a vydržel v ní jednu hodinu a 42 minut! „Je to neuvěřitelné,“ podivuje se nad tímto počinem doktor Pozes z Minnesotské univerzity a pokračuje: „Na těle Wima Hofa nebyly žádné známky omrzlin nebo hyponomie – sníženého napětí ve svalech, které vzniká následkem podchlazení. Je růžový, jako by právě vylezl z vany!“

Odolný vůči ledu či mrazu?

magazin.cz
Lékaři nad Hofovou kondičkou kroutí nevěřícně hlavou: „Hof je unikátní případ! Normální člověk by při takovém výkonu zkolaboval nebo by ho vůbec nepřežil. Ledová voda totiž prostupuje tělem padesátkrát rychleji než třeba studený vzduch. Organismus na to reaguje krizovým režimem, při němž dochází k přerušení prokrvování prstů, nohou a nosu. U Hofa jsme nic takového nepozorovali, jako by na něj vůbec ten chlad nepůsobil,“ říká doktor Pozes.

Hofovo „topení“ v hlavě
Aby toho nebylo dost, Hof doktory provokuje dalšími rekordy. Třeba letos v únoru, za pouhé čtyři dny a pouze v šortkách, zdolal největší horu Afriky Kilimanjaro. Poté odjel do Finska (do části za Polární kruh), kde zase v šortkách a sandálech zaběhl za vynikajících pět hodin a 25 minut více než čtyřicetikilometrový maraton.

Jak to ten chlapík dělá, že má takovou kondičku a vůbec mu není zima? Podle amerického vědce Dr. Kamlera je za tím vším tantrická praktika Tummo. Její fígl spočívá v autosugesci, kdy sami sebe přesvědčíte, že je vám teplo a tělo se této myšlence přizpůsobí. Ale jak se zdá, i Ledový mužík potřebuje občas zahřát. A to v ženské náruči. Na kontě má, kromě Guinessových rekordů, i pět dětí...

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 271