Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak se držet předsevzetí? Nedělat příliš velká!

Většina lidí novoroční předsevzetí nedodrží.

Je to taková tradice, zároveň ale i šance něco se svým životem udělat. Člověk má tendence odpíchnout se od nějakého bodu, který mu připadá symbolický – obvykle to je 1. leden nového roku.

Neúspěch je dopředu jasný
Tehdy padají nejrůznější předsevzetí, obvykle související se zlepšením životního stylu. Jenže jak velké je odhodlání v prvních dnech, tak rychle slábne v dalších, aby se na něj za pár týdnů či měsíců zapomnělo docela.

Milióny lidí dávajících si novoroční předsevzetí jsou odsouzeny k neúspěchu, protože dávají na radu moudrých knížek či otravných příbuzných.

Vědci zjistili, že čtyři z pěti lidí, kteří si dají novoroční předsevzetí, ať už se týká shození přebytečných kil nebo skončení s kuřáckým zlozvykem, od samého počátku v podstatě nemá šanci uspět.

Důležité jsou menší cíle
Vědecké rozebrání předurčenosti k neúspěchu by se dalo shrnout tak, že si lidé dávají příliš ambiciózní předsevzetí. Taková, která prostě nemohou splnit, jelikož jsou příliš výrazným krokem k životě. A lidé obvykle inklinují ke konzervativnosti.

Proto se doporučuje rozdělit předsevzetí na menší části a stanovit si tak dílčí cíle. Za každý splněný cíl by se pak člověk měl odměnit.

Předsevzetí by neměla být činěna na poslední chvíli v alkoholovém opojení, ale měla by být dobře promyšlena několik týdnů dopředu.

Jakoukoliv chybu je nutné považovat za dočasné zvrácení pozitivního trendu a nepovažovat ji za fatální. Prohřešek rozhodně není důvodem ke vzdání předsevzetí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20