Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Intimní doteky / foto: sxc.hu

Těhotenství v deseti letech, je běžná věc

Věk těhotných stále klesá.

Desetileté těhulky už nejsou žádnou výjimkou. Alespoň ve Velké Británii ne. A něco nám říká, že podobně tomu bude i u nás. Globalizační vlna bude mít jen velmi malé zpoždění.

Deset let na dítě (ne)stačí
Od roku 2002 bylo ve Velké Británii zaznamenáno 63 487 těhotenství dívek mladších patnácti let, tedy takových, které ještě ani neměly mít pohlavní styk. Na jeden den tak vychází 23 těchto velmi předčasných těhotenství.

Statistiky nejsou úplně detailní, vyplývá z nich ale, že přinejmenším patnáct dívek za tuto dobu otěhotnělo v deseti letech (případně ještě dříve). Dalších 39 dívek pak otěhotnělo v jedenácti letech.

Čísla ukazují, že zatímco před rokem 2007 se nárůst předčasných otěhotnění dařilo mírnit, od té doby opět rapidně expanduje, a to navzdory velkorysé vládní podpoře na osvětu v této oblasti.

Přesexualizovaná společnost
„Sklízíme trpké důsledky naší přesexualizované společnosti,“ říká Normal Wells z britského centra pro rodinu. „Výrobci a obchodníci, kteří tlačí děti k sexuálně vyzývavému chování, musí přijmout část zodpovědnosti, stejně jako učitelé sexuální výchovy, kteří se starají více o to říkat dětem, aby používali antikoncepci, než o to, aby nesouložili – to by mělo být na prvním místě.“

Čísla navíc nemusí vypovídat o skutečném stavu věcí. Experti poukazují na to, že spousta takto mladých dívek samovolně potratí, nebo si nechá potrat ilegálně udělat. Ty se pak ve statistikách neobjeví.

Trend je takový, že za pár let mohou být desetileté dívky s velkým břichem běžnou záležitostí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 184