Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žralok / foto: Shutterstock

Strach z krásných žen a další zvláštní fóbie

Existuje více fóbií, než si myslíte.

Někdo si to možná nepřipouští, ale pravdou je, že každý člověk se něčeho bojí. Někdo má klasicky strach z hadů, pavouků nebo třeba zubařů. Ale najdete i unikátní fóbie.

Venustrafóbie
Touto fóbií trpí obvykle muži a je pro ně opravdu delikátně nepříjemná. Takoví totiž mají panický strach z krásných žen. A rozhodně nejde pouze o ostýchavost.

Pedofóbie
Název této fóbie by mohl evokovat pedofilii, tedy sexuální touhu po dětech. Tento případ je ale spíše opačný. Pedofobové se dětí bojí.

Efebifóbie
Tato fóbie je tak trochu podobná té předešlé. Akorát tu hlavní roli nehrají děti, nýbrž teenageři, tedy náctiletí.

Ankraofóbie
Pokud jde o zemské elementy, lidé se nejčastěji bojí ohně. Avšak ankraofóbie je stav, kdy se bojíte větru.

Heliofóbie
Tímto strachem bychom vážně trpět nechtěli, protože bychom měli asi velký problém, kdykoliv by vysvitlo sluníčko. Právě toho se heliofobové ukrutně bojí.

Automatonofóbie
Lidé trpící touto fóbií by asi neměli navštěvovat muzea voskových figurín či loutková divadla. Bojí se totiž všeho umělého, co napodobuje živé věci.

Chorofóbie
Někteří lidé milují, když se mohou pohybovat do rytmu. Pro chorofoby je to naopak ta nejhorší noční můra. Tanec je pro ně něčím nesnesitelným.

Antrofóbie
Poměrně častý je strach ze zvířat, která jsou buď skutečně nebezpečná nebo jen divně vypadají. Ale strach z květin? To je úděl antrofobů.

Eklesiofóbie
Strach z kostelů mají obvykle ti, kdo jsou posedlí ďáblem, říkají starodávné spisky. Pokud posedlí nejste a stejně se kostelů bojíte, pak máte prostě eklesiofóbii.

Spektrofóbie
Štěká váš pes na svůj obraz v zrcadle? Možná je spektrofobický. V případě lidí jde o ty, kteří se bojí jakéhokoliv odrazu sebe sama.

Chemofóbie
Tato fóbie způsobuje, že máte strach z čehokoliv chemického. Ať už jsou to přísady v potravinách nebo třeba chemie v oblečení. V dnešní době docela problém…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45