Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

8 věcí, které o sobě nevíte

A teď se je dozvíte.

Lidské tělo je jedním velkým tajemstvím, kterému pořádně nerozumí ani doktoři. Některé zajímavé věci jsou o něm ale přeci jen známy, akorát ne rozšířeny.

V žaludku máte ničivou tekutinu
Jednu ničivou tekutinu vám žádná letištní kontrola nesebere – nachází se ve vašem žaludku. Jedná se o korozivní hydrochlorickou kyselinu, jejíž obdoba se používá například k rozkladu kovů. Hlenité stěny žaludku ji však neutralizují a ona tak rozkládá jídlo.

Pozice ovlivňuje vzpomínky
Nemůžete si vzpomenout, kdy máte výročí svatby? Zkuste pokleknout, třeba si vzpomenete. Jedna z nedávných vědeckých studií ukázala, že v určitých polohách si lépe vzpomenete na události, které jste právě v nich prováděli.

Jídlem poháníte hlavně mozek
Ačkoliv mozek tvoří pouze 2% tělesné váhy, bere si 20% kalorií a kyslíku. Tři tepny do něj neustále pumpují kyslík. Když se jedna z nich ucpe, není část buněk okysličována. Tato část mozku pak přestane fungovat. Pak nastává mrtvice.

Tisíce nevyužitých vajíček
Průměrná dívka v pubertálním věku má zhruba 34 000 nevyvinutých vajíček, z nichž se za její život vyvine jen zhruba 350. Zhruba jedno každý měsíc. Ostatní se zničí.

Puberta přetváří mozek
Je známou věcí, že hormony v pubertě velmi napomáhají růstu a připravují možnost sexuální reprodukce. Ale proč je puberta tak emocionálně nevyrovnaná? Předně proto, že hormony jako testosteron ovlivňují vývoj neuronů v mozku, mění jeho strukturu a tím i návyky chování.

Velké mozky způsobily malá ústa
Ptáte se, proč se musíte trápit se zuby moudrosti, které se většinou zkazí a k ničemu je vlastně nepotřebujete? Inu, dříve potřebné byly. Jenže pak se lidem začaly zvětšovat mozky a v ústech bylo najednou úzko.

Svět se s vámi směje
Jako zívání v ostatních podněcuje také zívání, funguje smích podobně. Vědci zjistili, že je společenským podnětem k mimikrám. Když slyšíte smích, stimuluje to část mozku spojenou s obličejovými pohyby. Mimikry jsou ve společnosti důležité. Podněty jako smích, pláč nebo kýchání podle všeho přispívají k vytváření silnějších sociálních vazeb.

Každá kůže má čtyři barvy
Jakákoliv kůže je bez zabarvení krémově bílá. Krevní žíly kousek pod povrchem přidávají trochu červené. Je zde také žlutý pigment. A nakonec je tu sépiový melanin, který vzniká jako důsledek ultrafialového záření. Ten přidává černou. Všechny kůže tak mají stejné barvy a rasy se liší pouze v jejich poměru.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30