Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Mexičance trvalo 100 let, než získala americké občanství

Trpělivost přináší občanství.

Eulalia Garciová se stala americkou občankou více než sto let poté, co její matka s dítětem v náruči opustila Mexiko a 12. října 1909 přebrodila hraniční Rio Grande.

Nejdřív půjde volit
"Mám pocit uspokojení z toho, co se mi podařilo. A to v mém věku a s mým zdravím," komentovala Eulalia své nově nabyté občanství.

Slavnostní předání dokladů se konalo v soudní budově městě Brownsville v Texasu, kde stařenka prožila skoro celý život. A první věc, kterou prý chce s nově nabytým statutem udělat, je jít v listopadu k volbám.

Eulalia se dostala na elitní seznam patnácti imigrantů ve věku přes sto let, kteří občanství získali na základě věku. Přežila dva manžely, dva syny, a teď se jí podařilo překonat i spleť amerických nařízení týkajících se imigrace.

Přišla v šesti měsících
Garciová se dostala do Texasu v náruči matky, Illarie Mendozové, když jí bylo šest měsíců. V té době - před první světovou válkou - bylo pro Američany i Mexičany podle BBC poměrně běžné překračovat hranici oběma směry bez jakýchkoliv dokladů.

V roce 1940 přijal americký Kongres zákon, který vyžadoval registraci všech osob, které v USA žily jako přistěhovalci.

Garciová se stejně jako miliony dalších zapsala a v roce 1941 dostala potvrzení o legálním vstupu na území. Díky této kartě mohla běžně cestovat za příbuznými do Mexika a znovu se vracet. Teď se díky tomuto dokladu také mohla ucházet o americké občanství.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10