Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: dont-panic.co.uk

Úlet? Gay olympiáda!

Letos v německém Kolíně nad Rýnem proběhlo sportovní klání, jehož se zúčastnili jen homosexuálové.

Na začátku byl Tom...
První Gay olympiáda? To už je víceméně stará záležitost! První sportovní klání homosexuálů proběhlo v San Francisku v roce 1982 (tedy před 28 lety) a jeho iniciátorem byl jistý Tom Waddell, který však před lety zemřel na AIDS. Naštěstí jeho nápad začalo rozvíjet několik následovníků, proto Gay olympiáda trvá dodnes.



Sport pro každého
Přestože akce má v záhlaví označení „Gay“ - její pořadatelé se brání tomu, že jde jen o počin čtyřprocentní menšiny.

„Tato akce je svobodná. Chceme, aby se připojil kdokoliv, ať už má jakoukoliv sexuální orientaci či odchylku. Nebudeme nikoho diskriminovat! Obzvláště přivítáme, když se soutěže zúčastní lidé, kteří ve svém domovském prostředí musí svou orientaci schovávat. Není žádným tajemstvím, že existují státy, kde je jakákoliv jinakost v sexuální oblasti chápána jako něco, co se musí potírat. Homosexuálové jsou tak vystaveni vězení nebo dokonce smrti,“ tvrdí lídři těchto her.

Pryč z ilegality!
Letos se Gay Olympiáda konala v německém Kolíně nad Rýnem. Dorazilo na ní 10 000 gayů a lesbiček ze 70 zemí. Uvítací ceremoniál - v duhových barvách - uvedl australský olympijský gymnasta Matthew Mitcham.

Pořadatelé se netajili tím, že je účast některých soutěžících mile překvapila. Jednalo se zejména o sportovce ze zemí, kde je homosexualita ilegální - jako je například Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Mexiko nebo Zimbabwe.


Z Pákistánu do Anglie
„Byl jsem u vytržení, když jsem viděl toho pěknýho kluka s pákistánskou vlajkou. Říkal jsem si, že je to snad sen... Vždyť Pákistán je islámskou zemí, kde je homosexualita považovaná za trestný čin! Nedalo mi to a musel jsem toho krasavce oslovit,“ říká účastník olympiády, Američan John Buzinski:

„Nakonec jsem zjistil, že jde o hráče badmintonu Ahmeda Azeema, který sice pochází z Pákistánu, ale dlouhodobě žije v Británii. Přestože teď má dvojí občanství - britské a pákistánské -, domů se vracet nechce. V Anglii totiž svou homosexualitu nemusí skrývat a může být sám sebou.“


Ukažte, kdo co umíte
Takových příběhů, kdy homosexuálně orientovaní lidé opustili svou domovinu, aby mohli žít svobodně, jsou stovky. „Někteří gayové nebo lesbičky však k tomuto kroku nemají odvahu. Proto jsou Gay olympijské hry snad jediným místem, kde si mohou otevřeně přiznat svou orientaci, aniž by riskovali smrt nebo vězení,“ říká jeden z pořadatelů.

Součástí Gay olympijských her v Kolíně byly disciplíny, které jsou k vidění i na běžných sportovních kláních - zmínit můžeme například tenis, ping pong, triatlon, volejbal, kulturistiku, badminton, fotbal, hokej a jiné...


Krasobruslaři vedli!
Nejoblíbenější disciplínou olympiády se však stalo krasobruslení. Člověku, který je zvyklý na tradiční pojetí tohoto sportu, se naskytl hodně zvláštní pohled na dvojice mužů, kteří v sexy kostýmech (většinou jeden z nich simuloval ženu a byl spoře oděn) společně tančí na ledě, objímají se, dělají piruety a nebojí se ani náročných zvedaček.

Přestože jejich výkony nebyly tak profesionální jako u vrcholových sportovců, gay bruslaři tyto nedostatky vyvážili velkým emotivním prožitkem, se kterým soutěžili. Zkrátka to byla podívaná, která se jen tak nezapomíná.

Vám přinášíme alespoň fotky...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20