Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kayla Martellová / foto: plushnylonmag.com

Plešatá a krásná. První Miss America bez vlasů?

Co byste říkali na plešatou královnu krásy?

Každá královna krásy musí být korunována nejen tiárou, ale hlavně bohatou hřívou vlasů. Nejlépe zlatých. Tak tento stereotyp se právě povedlo prolomit na finále Miss America! Mezi soutěžícími se poprvé v historii objevila plešatá účastnice.

Pochází se státu Delaware, kde už korunku Miss získala. Její jméno je Kayla Martellová. Trpí nemocí zvanou alopecia areata, neboli ohraničenou ztrátou vlasů. Onemocnění je patrně způsobeno geneticky a postihuje nejen vlasy, ale i ostatní ochlupení na těle.

Malá vzpoura
Přestože ji organizátoři soutěže požádali, aby šla soutěžit bez paruky, rozhodla se jinak a na pódiu chodila v blonďaté paruce. Měla v tomto směru bohaté zkušenosti!

Boje o Miss Delaware se totiž zúčastnila třikrát, ale neuspěla. Pak jí poradili, že by si měla vzít na krasoklání paruku. Poslechla a zabralo to. Mysl porotců soutěží krásy není přece jen natolik otevřená: jedna věc je něco vědět, ale dívat se na holou hlavu už je něco úplně jiného.

Kvůli lidem
Ve všedních dnech ale Kayla svůj problém moc neřeší a upřednostňuje přirozený vzhled.

Pro zprávy stanice ABC řekla: „Miss America musí být lidem přístupná. Často se stává, že když mne lidé vidí poprvé, myslí si, že musím být těžce nemocná, nebo že jsem po chemoterapii. Paruka mi dává příležitost setkávat se s lidmi a odbourat ten moment, kdy by si o mě začali dělat starosti.“

„Lidé mají problém vidět plešatou soutěžící, ale když jdu nakupovat, nebo někam ven s přáteli, paruku nechám doma. To jsem pak opravdu já,“ prozradila na sebe Kayla.

Celoživotní sen
Dnes dvaadvacetiletá dívka snila od tří let, že ji korunují na Miss America. Ale o sedm let později začala ztrácet vlasy a když diagnostikovali její nemoc, dozvěděla se, že než dospěje, bude plešatá. Vypadalo to, že musí přestat snít. Kayla se však drsnou skutečností nenechala zviklat a rozhodla se, že bude osudu vzdorovat.

Není sama
Zapojila se do organizace National Alopecia Areata Foundation: „Zjistila jsem, že existují i jiní lidé jako já. Když najdete někoho, kdo vás podpoří a od koho se můžete učit, je to skvělá příležitost, nalézt si přátele,“ prozradila pro televizi ABC.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34