Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Rusko se chystá klasifikovat pivo jako alkohol

Rusové si budou muset zvyknout na to, že pivo bude vůbec poprvé klasifikováno jako alkohol. Až dosud v Ruské federaci tento zlatý mok spadal mezi potraviny.

Jde o součást boje Kremlu proti přílišné konzumaci alkoholu. Nové zařazení piva bude mít dopad na noční prodej a typ i umístění reklam. Nová úprava zruší kuriózní, ale v zemi zavedený zvláštní status tohoto nápoje a posune ruskou legislativu o alkoholu směrem k 21. století.

magazin.cz

„Normalizace trhu produkce piva a jeho zařazení mezi alkohol je naprosto správné a příznivě to ovlivní zdraví populace. O nějakém podobném opatření jsme mluvili již dlouho a je velmi zapotřebí,“ říká Jevgenij Brjun, hlavní odborník ruského ministerstva zdravotnictví na zneužívání alkoholu a omamných látek.

Nový zákon by omezil prodej piva v noci, zakázal jeho prodej v blízkosti řady veřejných budov, jako jsou školy a podobně, a možná i omezí velikost láhví i plechovek na třetinu litru.

magazin.cz


V Rusku sice pivo není zcela tradičním alkoholickým nápojem, ale, jak uvádí Orange News, v posledních patnácti letech se jeho konzumace zvýšila trojnásobně. Roli v tom hrála nízká cena, snadná dostupnost i laxní regulace. Národním nápojem je však, jak je dobře známo, vodka, takže hodně Rusů vnímá pivo prostě jako jeden z osvěžujících nápojů.

Rusko je sice na pátém místě konzumace alkoholu na obyvatele (mimochodem za Českem, které je za Moldávií na místě druhém), ale v absolutních číslech je již třetím největším konzumentem piva na světě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5