Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.flickr.com

Nejošklivější zvířata světa

Když se na tato zvířata podíváte, pravděpodobně se vám nebudou líbit. Jsou ošklivá, ale ne bezdůvodně. Příroda věděla, proč to tak zařídit. Stavbu těla a tělesné odlišnosti přizpůsobila jejich způsobu života.

Blobfish

Ryba Psychrolutes marcidus dostala anglické jméno blobfish. Slovo „blob“ se do češtiny překládá jako „hrudka“ a už z tohoto označení si můžete představit, jak ryba asi vypadá. Připomene vám nejspíš velký kus slizu se zdeformovaným lidským obličejem. Ryba často měří až 31 centimetrů a v těle nemá žádné svaly. Rosolovité tělo je přizpůsobeno životu ve velkých hloubkách. Rosolovitá hmota má menší hustotu než voda a tak se ryba může volně vznášet ve velké hloubce, třeba i 800 metrů pod hladinou. Domovem ryby je pobřeží Austrálie a Tasmánie.

 

 

magazin.cz

 

Rypoš lysý

Toto zvíře se podobá kryse, která nemá srst. Tělo rypouše lysého je přizpůsobeno životu pod zemí. Jeho typické dva velké přední zuby používá při vytváření tunelů. Zvíře měří pouhých 8 až 10 centimetrů a jeho hmotnost se pohybuje kolem 35 gramů. Samičky bývají větší, vážit mohou až 80 gramů. Kvůli nedostatku kyslíku v podzemních chodbách má rypouš nízkou dechovou frekvenci, menší plíce a pomalý metabolismus. Pod zemí také nepotřebuje dobře vidět a tak má malé oči a velmi špatný zrak. Zvláštností rypouše je, že vůbec necítí bolest.

Rypoše lysého bychom našli ve východní Africe. Žijí zde ve společenstvech, které můžeme srovnat s včelími. I rypouši mezi sebou mají královnu, stejně jako včely.

 

magazin.cz

 

Ksukol ocasatý

Ksukol ocasatý obývá ostrov Madagaskar. Je největším zástupcem poloopic, měří až 40 centimetrů a dalších 40 centimetrů je délka jeho ocasu, ten je stejně huňatý jako u naší veverky. Hlava ksukola zase připomíná netopýra. Své dlouhé prsty používá k vytahování larev z kůry stromů, dužiny z kokosového ořechu nebo k rozbíjení vajec. Právě kvůli prstům je také toto zvíře často zabíjeno domorodci. Ti věří, že když na někoho ksukol ukáže svým nejdelším prstem, tak dotyčný nešťastník v blízké době zemře. Sám ksukol se dožívá až 26 let.

 

 

magazin.cz

 

magazin.cz
Sliznatky

Tito vodní živočichové dostali své jméno od slizu, který vylučuje jejich povrch těla. Sliz slouží jako ochrana před nepřáteli. Sliznatek je na planetě přes 60 druhů. Nejmenší jsou dlouhé 20 centimetrů, ty největší dorůstají až metr a půl. Díky velmi pomalému metabolismu mohou sliznatky vydržet i několik měsíců bez potravy.

 

Sliznatky patří mezi velmi staré druhy živočichů, na planetě žily už v prvohorách. Dnes jsou tato zvířata oblíbenou pochoutkou v Japonsku nebo v Koreji.

 

Matamata třásnitá

Želva z Jižní Ameriky jménem matamata se vůbec nepodobá zvířeti. Připomíná spíše kus kůry než želvu. Matamata obývá řeku Amazonku a Orinoko. I když patří mezi vodní želvy, neumí plavat. Žije proto jenom v malých hloubkách, tam, kde se může nadechnout. její potravou jsou malé ryby, které i s vodou nasaje do úst. Rybu potom celou polyká, nemá totiž zuby. I přes svůj vzhled je želva matamata oblíbená mezi chovateli, i mezi těmi českými.

 

magazin.cz

 

Axolotl mexický

Axolotl patří ke skupině zvláštních vodních živočichů, i v dospělosti zůstává v larválním stádiu. I přesto se může rozmnožovat. Zvíře má širokou hlavu, po jejích stranách vás zaujmou zvláštní útvary, tzv. keříčkovité žábry. S žábrami po stranách hlavy připomíná draka, proto se mu často říká „vodní dráček“. Jeho potravou jsou drobní vodní živočichové. Axolotl má zajímavých vlastností spoustu a proto se často stává zkoumaným vědeckým matriálem.

 

 

magazin.cz

 

Nártoun

Nártoun patří mezi malé filipínské primáty. Název mu dal jeho velmi dlouhý nárt. Jeho vzhled byl údajně inspirací pro rytíře Yodu sci-fi filmů Hvězdné války, posuďte sami.

 

magazin.cz

 

Nápadným znakem zvířete jsou velké oči. V průměru jsou velké až 1,5 centimetrů a váží až šest gramů. I nártounův mozek váží méně než jeho oči. Nártoun dokáže také otočit hlavu o 360 stupňů! Zvířátko je to maličké, tělo měří 10 až 18 centimetrů, ocas je dlouhý 25 až 30 centimetrů. Hmotnost nártounů se pohybuje kolem 120 gramů.

Nártouni jsou velmi nadaní živočichové. Při přeskakování z větve na větev dokáží překonat vzdálenost až 6 metrů! Mají také velmi dobrý zrak, čich i sluch a jsou tak dobrými lovci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1