Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nebezpečná móda. Piercing může zabíjet

Propichovat si kovovým šperkem nejrůznější místa na těle je stále in, ovšem piercing se může stát i vaši noční můrou. Může způsobit vážné zdravotní komplikace a v krajním případě i smrt člověka.

Například dlouhodobé nošení piercingu v ústech hrozí vážnou infekcí i poškozením zubů. Přitom právě takový piercing patří mezi nejžádanější. Zubaři však před takovou módou varují, uvedla ve svém zpravodajství televize Nova. Podle výzkumu státní univerzity v americkém Ohiu měli lidé s piercingem v ústech během čtyř let zcela zničenou sklovinu.

 

„Hrozí destrukce jak tvrdé zubní tkáně, tak i závěsného aparátu zubů,“ řekl Nově odborník z Lékařské fakulty UK v Plzni Jiří Zemen. Trvalý kontakt s kovem zuby povrchově poškozuje, dráždění dásní zase může způsobit zánět a odhalení zubních krčků podobně jako při paradontóze. To zejména při piercingu brady, ale i jazyka.

 

Je zřejmě, že poškození vinou piercingu hrozí tedy i jazyku, který je citlivým a hodně prokrveným orgánem, kde žijí milióny bakterií. Před časem skončila na jednotce intenzivní péče v Plzni mladá dívka, které otekl jazyk po piercingu natolik, že zaplnil celou ústní dutinu. Dramatický otok komplikoval dýchání.

 

Mezi lehčí komplikace patří krvácení, ale piercing může způsobit i otravu krve, poruchy mluvení, polykání i zadušení. Může způsobovat i vážné infekce. „Nejhorší variantou může být i smrt, protože infekce se může rozšířit do celého organismu,“ uvedla dentální hygienistka Petra Krejčířová.

 

Problémy i spokojenost

Vedle nespokojených uživatelů piercingu, kteří si s módním bodystylingovým prvkem užili své, existuje i řada spokojených. Zeptali jsme se obou táborů.

 

„Nikdy jsem neměla s piercingem problém, a to už jsem ho opravdu užila na řadě míst. Při aplikaci mi řekli, co se může stát a jak se mám o šperk starat. Dodržela jsem to a neměla komplikace. Dnes už žádný nenosím, pracuji ve firmě, která si takové ozdoby nepřeje, přizpůsobila jsem se,“ řekla Magazínu pětadvacetiletá Markéta.

 

Stejně stará Adéla podobně příjemné zkušenosti neměla. „Měla jsem piercing umístěn na genitáliích a způsobilo mi to neuvěřitelnou spoustu problémů. Bylo to nepohodlné, bolestivé a nakonec se to zanítilo. Brečela jsem vzteky a teď jsem ráda, že je pryč. Hledala jsem jiné místo, kam ho dát a nakonec zvolila nos. Teď jsem mnohem spokojenější.“

 
Dávejte si pozor

Zvýšené riziko infekce hrozí u piercingu neustále, protože i když jde o zhojenou ránu, bakteriím umožňuje jednoduchou cestu pod kůži a tím a v případě úst i do krevního řečiště.

 

Proto se také piercing nedoporučuje lidem se srdečními či jinými chronickými obtížemi. Umístit piercing na jakoukoliv sliznici je velmi riskantní, ať už jde o nos, rty, jazyk či pohlavní orgány.

 

Pokud se přesto kovového šperku za tisícovku nechcete vzdát, dbejte na přísnou hygienu v oblasti, kam je umístěn. Důležitá je každodenní čištění piercingu i okolí vhodným prostředkem, v ústech například ústní vodou.


A při výběru si dejte pozor na správný salon, pokud svou čistotou připomíná spíš hospodu než ordinaci, pokud vám podrobně nevysvětlí nevýhody piercingu či postup jeho zavádění, vezměte nohy na ramena.

Máte nějaký piercing? A kde?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 105