Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Život na vysoké noze

Nemusíte mít miliony na účtu ani drahé auto, k životu „na vysoké noze“ stačí obout si ty správné lodičky na vysokém štíhlém podpatku.

Dříve znamenaly takové boty bezstarostný život. Jejich nositelky si často žily „nad poměry“ a na „cizí účet“. Dnes se stal tento symbol luxusu znakem elegance a dobrého vkusu emancipovaných žen.
U módy většinou platí, že vše začalo kdysi ve starověku. Vysoké podpatky bychom však v této době hledali marně. Obuv tvořila většinou jen podrážka upevněná k noze řemínky. I tyto sandály byly znakem luxusu a společenského postavení. Na společenském postavení závisela délka závoje i délka bot! Nešlo o velikost chodidla, ale o to, co chodidlo přesahovalo.

magazin.cz

 

Gotika, se zalíbením ve špičatých a protáhlých tvarech, vytvořila první extravagantní obuv: špička bot se protáhla tak, že ztěžovala chůzi, vycpávala se a často i přivazovala řetízkem k noze. Její délka byla určena společenským postavením nositele. Stavovská nařízení často porušovaly zejména ženy. Však jim také z dlouhého gotického oděvu koukaly právě jen špičky bot. Hned v renesanci to však ženy napravily: postavily se na podpatky – a ne právě nízké.

Takzvané koturny s vysokou tvarovanou podešví nosily v 16. století vážené dámy nejprve v Benátkách, odkud se tato móda šířila dál. Podešev o výšce 15 až 20 cm chránila obuv z drahých materiálů před vodou a špínou ulice. Ovšem chůze v takovýchto botách nebyla ani elegantní, ani snadná. Vznešené Benátčanky vycházely ven jen za doprovodu služek. Vysokánské koturny budily pozornost, proto je vedle počestných žen nosily také kurtizány, a to i v době, kdy tato móda již dávno odezněla. V baroku nosili boty na vysokém podpatku ženy i muži. Masivní středně vysoký podpatek se však postupně stával vyšším, útlejším a elegantnějším, a tedy výhradně doménou žen. Není divu. Vysoký podpatek zdůrazňuje typicky ženskou siluetu: nutí zatáhnout břicho a prohnout záda. Tím se zpevní a vyniknou ňadra a boky. To platilo v době, kdy se tančil vídeňský valčík, a platí to dodnes.

magazin.cz

 

Ostatně kdykoli se v módě prezentuje ženskost, elegance a luxus, zdůrazní se právě vysokými podpatky. Podpatky často propagovaly hvězdy stříbrného plátna. Po jejich vzoru tisíce dívek a žen ve středním věku odvážně vystoupily na vysoké „jehly“ a vyběhly s nimi nejen na taneční parket, ale i do ulic. Od převratných 60. let se v módě vystřídala řada stylů, obliba vysokých podpatků však zůstává. Štíhlé lodičky na vysokém podpatku dodají i strohému kalhotovému kostýmu dávku ženskosti. Podpatky opticky prodlouží nohy a přinutí změnit styl chůze – z nedbalé na elegantní.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1