Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Boty jako ukazatel povahy člověka

Věděli jste, že boty dokáží mnohé prozradit o povaze jejich nositele?

Dokázal to tým psychologů z Kansasu, který prováděl několik experimentálních studií zaměřených právě na styl obouvání ve spojitosti s charakteristickými vlastnostmi osob. Z několika výzkumů a experimentů vyplývá, že lidé se většinou obouvají podle svého charakteru. Dále se dozvídáme, že lidé dokáží u ostatních osob ve svém okolí podle jejich obuvi přesně určit, jaký je jejich charakter. Stačí, když se zkrátka podívají na to, jak je dotyčný obutý a hned vědí, s kým mají tu čest. Boty o nás vypovídají mnohé o naší povaze, emocionálním cítění, názorech či charakteristických rysech. Co o nás prozrazuje naše obuv? Jaké vlastnosti z nich lze vyčíst?

magazin.cz

 

Styl obuvi, její barva, materiál, hodnota či stav, to vše o člověku říká více, než si možná uvědomujeme. Podle těchto vlastností bot také odhadujeme, jaký asi může být jejich nositel. Někteří odborníci jsou toho názoru, že tento odhad může být v některých případech přesný až na devadesát procent. Boty o člověku prozradí jeho charakter, názory či charakteristické vlastnosti. O pohledu na svět člověka toho řekne také mnoho právě to, jak je dotyčný obutý.

Dávno jsou již pryč časy, kdy boty plnily pouze praktický účel. Lidé věnují pozornost tomu, do čeho se obouvají, ale i tomu, jakou obuv nosí ostatní. Na trhu jsou dnes k dostání boty nejrůznějších barev, materiálů, stylů, designů i funkcí. Tato pestrost obuvi se projeví také při vyjadřování vlastností jejich nositele.

magazin.cz

 

Drahá a luxusní obuv je vlastní osobám, které chtějí svému okolí ukázat své bohatství. Zkrátka se chtějí pochlubit tím, že si takové boty mohou dovolit. Výrazné a důkladně naleštěné boty jsou spojeny s extrovertní povahou jejich nositele. Neustále dokonale čisté boty si obouvají lidé svědomití. Lidé příjemní a vstřícní ke svému okolí si zpravidla vybírají obuv praktickou a funkční, na jejím vzhledu jim moc nezáleží. Boty kotníčkové nosí většinou agresivní povahy, těm klidným patří ty, které na první pohled vypadají nepohodlně.

Nejnovější značky a modely bot si kupují většinou lidé úzkostní trpící strachem z připoutání se k někomu, často i se složitými mezilidskými vztahy. Tito jedinci také mnohdy až příliš pečují o svůj vzhled, chtějí vypadat dokonale, a to protože se bojí, co si o nich myslí lidé v jejich okolí. Osoby s liberálním pohledem na svět si obouvají zpravidla boty ne příliš drahé a luxusní, někdy až nevzhledné či špinavé.

magazin.cz

 

Nevýrazná a nudně vypadající obuv se spojuje s lidmi, kteří mají často problémy s navazováním vztahů. K okolí se chovají odměřeně a záměrně potlačují své emoce. Také jim je úplně lhostejné, co si o nich myslí lidé v jejich okolí.

Musíme mít však na paměti, že ne pokaždé můžeme podle bot odhadnout povahu a charakter člověka. Mnozí lidé totiž moc dobře vědí, co všechno o nich obuv prozrazuje a záměrně si vybírají boty tak, aby na okolí dobře zapůsobili či si přisoudili své vysněné vlastnosti a lhali tak okolí o svém charakteru.  Pokud chcete tedy jedince skutečně dobře poznat, na boty se moc nespoléhejte.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!