Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bylinkami ke krásným vlasům

Vlasy trpí takřka každodenně. Nepříznivé počasí, vítr, déšť, špatná péče – to vše se negativně podepíše na kvalitě našich vlasů.

Krásu dodá samozřejmě vlasová kosmetika, která však v některých případech může vlasy spíše ještě více zatěžovat. Někdy je lepší sáhnout po alternativě v podobě bylinek – nejenom, že jsou k vlasům šetrnější, ale také nestojí tolik peněz.

Hlavně v letních a zimních měsících se mění kvalita vlasů. Ty se pak lámou, třepí, jsou suché nebo naopak mastné. Často se objeví i lupy a problémy s pokožkou hlavy. Jak se s tím vším poprat? Vyzkoušejte bylinky!

Na bylinky spoléhali již naši předkové. Naše babičky na ně nedaly dopustit. První kosmetické přípravky starověkých národů byly také vyrobeny z bylinek. A rozhodně se jednalo o kosmetiku v BIO kvalitě. Používaly ji ve velkém hlavně dámy ve starověkém Egyptě, o nichž dokonce víme, že měly krásné, silné a zdravé vlasy. A to hlavně díky bylinkám.

magazin.cz

 

Jaké výhody přinášejí bylinky v péči o vlasy?

V první řadě účinky bylinek ověřily generace před námi. Víme tedy jistě, že fungují. Další výhodou bylinek je, že se jedná o čistě přírodní produkty. Nejsou v nich tedy obsaženy žádné chemické přísady. Proto jsou velice šetrné k našim vlasům i pokožce hlavy. To ocení zvláště citliví jedinci.

Bylinky dokáží dále dodat zdravý vzhled a lesk vlasům barveným a odbarvovaným. Do kondice vrátí i vlasy poškozené, oslabené a citlivé.

Příprava bylinkových extraktů a vlasových zábalů je velmi snadná. Stačí jen najít tu správnou bylinku pro svůj problém. Pak už ji pouze necháte působit. Jak jednoduché.

magazin.cz

 

Jak na to?

Nejjednodušší je doma na přípravu olejový vlasový zábal. Jeho výroba je univerzální pro všechny druhy bylinek. Stačí tedy jen najít tu správnou rostlinku pro své problémy s vlasy.

A jak tedy připravit olejový vlasový zábal? Stačí mít hrst sušených bylinek a asi 200 ml kvalitního olivového oleje. Vše smícháte dohromady, uzavřete do nádoby a dáte odležet na temné místo po dobu jednoho dne až tří týdnů. Záleží na tom, jak moc chcete mít zábal účinný. Pak si jen umyjete vlasy klasickým způsobem, poté balzám nanesete a necháte 20 minut působit. Po uplynutí této doby ho smyjte proudem vlažné vody.

 

Bylinky pro vaše vlasy

Abyste vlasům vrátili sílu, lesk a krásu, musíte vědět, na co všechno které konkrétní bylinky působí. Pak už bude vše snadné.

Tak třeba pelyněk se významně uplatní v boji proti mastným vlasům. Stačí z něho připravit zábal nebo ho přidat do vodní lázně.

Levandule zase dokáže zklidnit napnutou vlasovou pokožku. Tu také spolu s vlasy čistí a regeneruje.

magazin.cz

 

Pokožku hlavy zklidní také heřmánek. Ten má zároveň antibakteriální účinek a působí proti zánětům. Balzám z této bylinky zvyšuje i lesk vlasů.

Vlasům pomůže i bazalka. Ta také zklidňuje pokožku hlavy a zároveň podporuje růst vlasů a zlepšuje jejich rozčesávání. Proto je tato bylinky často součástí kondicionérů.

Dezinfekci a osvěžení pokožky hlavy přinese máta. Ta také pomáhá při problémech s lupy.

Kopřiva je zdrojem minerálů, aminokyselina vitaminů, které dokáží podpořit růst vlasů. Zároveň balzám z kopřivy působí proti vypadávání vlasů a zlepšuje jejich lesk.

Pročistit pečlivě vlasy vám pomůže šalvěj. Pokud si z ní připravíte nálev, půjdou vaše vlasy lépe rozčesat.

Protizánětlivý účinek má měsíček. Jím můžete snadno ošetřit citlivou pokožku hlavy a zjemnit svou kštici.

Pokud chcete podpořit růst vlasů, připravte si balzám či masku z petržele.

Posílit vlasy vám pomůže podběl. Tato rostlinka také zvyšuje lesk vlasů a zlepšuje jejich vzhled.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!