Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Pravidla „dress code“

Že by se pravidla měla dodržovat, to víme všichni. A platí to i v oblasti módy. Nevhodné oblečení dokáže člověka nepříjemně ztrapnit. Dodržování „dress code“ je někdy nutností.

O vhodných i nevhodných způsobech odívání se dnes můžete dozvědět na vizážistických kurzech, z knih či z televizních obrazovek. Ovšem stále mnozí v módě tak trochu „plavou“. Vysvětleme si nejprve základní pojmy. Pod termínem dress code (někdy také oblékací kodex) chápeme doporučenou profesní módu pro muže i ženy. Pojem underdressed označuje to, že osoba zvolila pro danou příležitost příliš ležérní či nedbalé oblečení. Overdressed naopak označuje člověka oblečeného až moc vybraným způsobem. Obojí není vhodné. Proto bychom se měli snažit volit oblečení přiměřeně situaci.

magazin.cz

 

Velké významné firmy a státní organizace si na dodržování dress codu potrpí. Někdy dokonce podle oblečení můžete poznat, jakou pozici daná osoba vykonává. Pokud i vy musíte chodit do práce adekvátně oblečeni, určitě musíte zapomenout třeba na nevhodné dekolty, krátké sukně či sportovní oblečení. V tom případě se vyplatí vybírat oblečení ušité z kvalitních materiálů. Z nich ušité úzké sukně ke kolenům, vestičky nebo kalhoty s puky vypadají vkusně a navíc jsou pohodlné.

Pravidla dress codu začínají už u spodního prádla. Ženy by rozhodně měly zapomenout na tanga. Všeobecně je nevhodné takové spodní prádlo, které se nám na těle rýsuje.

Vhodné oblečení může mít mnoho podob. Ženy by se měly vyhýbat vyzývavým kouskům, ovšem to neznamená, že by nutně musely chodit oblečené jenom ve tmavém a poněkud usedlém kostýmku. Jejich šatník by měl obsahovat takové kousky, které lze vzájemně vhodně kombinovat.

Pamatujte si jedno zlaté pravidlo, které platí vždy a všude – méně znamená více. Proto zbytečně moc neexperimentujte, vhodně volte doplňky a šperky a nepřehánějte to s jejich množstvím.

magazin.cz

 

Uvědomte si také, že oblečení o vás mnohé vypovídá. A pokud je to vulgarita či smyslnost, rozhodně to nepatří do zaměstnání. Tam máte totiž seriózně pracovat a ne někoho svádět a provokovat právě svým oblečením. Jedná se o univerzální pravidlo dress code, které platí snad při všech příležitostech. Neznamená to, že by dámy nemohly ukázat svou ženskost, ovšem vše má své meze.

 

Co je vhodné?

A jaké konkrétní oblečení je tedy podle dress code vhodné? Třeba sukně a sako, které k sobě barevně ladí. Vhodné jsou také šaty doplněné sakem či bolerkem. Co se týče sukně, její délka by měla být podle pravidel maximálně 10 centimetrů nad kolena. V šatníku ženy by pak neměly chybět vkusné halenky a svetříky. Doplňky by měly být spíše jednoduché a ne příliš zdobné. K módě patří i líčení, kde platí, že všeho moc škodí. Dámy, volte raději jemné a ne příliš výrazné líčení.

magazin.cz

 

Co je nevhodné?

Podle dress codu nejsou vhodné například příliš obepnuté kalhoty a sukně. Nepřípustné je oblečení z průhledného nebo poloprůhledného materiálu. Obnošený vzhled vašich šatů také není žádoucí. Výrazné vzory nebo dokonce nápisy? Na to zapomeňte! Ženy pak musí oželet i výstřihy a topy odhalující ramena. Zkrácené kalhoty jsou nevhodné pro obě pohlaví.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!