Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
barvení vlasů / foto: shutterstock

Jak často barvit vlasy a na co si dávat pozor

Pokud si i vy vlasy barvíte, nebo to plánujete, je možné celý postup zrealizovat i doma. A jak často vlasy barvit a na co všechno si dávat pozor? Poradíme vám.

Barvení vlasů je v současné době jednou ze základních zkrášlovacích procedur mnoha žen. A to jak proto, aby byly skutečně originální, tak i proto, aby zdůraznili svou přírodní barvu, nebo i proto, aby se zakryly případné nedokonalosti – třeba šediny.

Důležité je dodržovat ideální interval

Je jasné, že každá barva se jinak vymývá, stejně jako je jasné i to, že každé ženě vlasy odrůstají jiným tempem. To přirozeně můžete při četnosti barvení vlasů zohlednit. Jinak je dobré držet se doporučené doby, kterou vidí odborníci v rozmezí okolo 4 týdnů od posledního barvení. Tato doba je adekvátní jak s ohledem na kvalitu a zdraví vašich vlasů, tak i s ohledem na výslednou krásu. Co rozhodně nedělejte, to je barvení vlasů v kratším intervalu, než je jeden týden.

Barvení může vlasům i prospět

Jsou samozřejmě negativa, ale na ty se podíváme až později. Nejprve se podíváme na to, že barvení může mít na vlasy i pozitivní vliv. Nejenom, že získají mnohem zajímavější odstín a tak podpoří ženskou krásu. Mnoha ženám může barva pomoci i k tomu, že vlasy působí hustěji, stejně jako že mají mnohem lepší a výraznější lesk, než u jejich přírodních vlasů.

Barva však může prospět i s ohledem na zdraví vlasů. Zde se už dotýkáme výběru konkrétní barvy. Důležitá je v tomto směru skutečná kvalita. Pokud ji zvolíme, dokáže barvení přinést vlasům jak potřebnou výživu, tak třeba i budoucí ochranu. Dobré je proto dát při výběru na radu odborníka, popřípadě na zkušenosti ostatních žen.

Velká rizika nejsou

Současný sortiment barev na vlasy prochází důkladnými testy a tak je téměř vyloučeno, že by barvení vlasů mělo jakýkoliv negativní vliv na vaše zdraví. Pokud nekupujete barvy pochybných značek v čínských obchodech, ale orientujete se na prověřenou nabídku tuzemského trhu, není důvod k obavám. Problémem není ani barvení vlasů v těhotenství. I když se mnoho maminek obává, že různé chemické látky prostoupí vlasovou pokožkou do těla, jsou i tyto obavy zcela zbytečné.

Poškození vlasů se objevit skutečně může

Od pozitiv pojďme k negativům. Zmínili jsme četnost barvení, která by se měla pohybovat v délce 4 týdnů. Jakou dobu však dodržet v rámci doby působení nové barvy na hlavě? Vždy je třeba dbát návodu na tubě, nebo na krabičce. Jakékoliv překročení dané doby rozhodně nevede k lepší a intenzivnější barvě. Naopak může vést k tomu, že výsledný odstín bude jiný. To ale není ten hlavní problém plynoucí z nadměrného působení barvy. Vlasy se totiž mohou spálit a budou působit suchým dojmem, může dojít k jejich lámání, stejně jako může být rizikem i jejich krátkodobé lokální vypadávání.

Pozor také na to, že se mohou objevit problémy na pokožce hlavy. Proto je dobré novou barvu alespoň den předem vyzkoušet na menší, méně viditelném místě. A to hlavně tak, aby byla aplikována na vlasovou pokožku. Opět nezapomeňte na doporučenou dobu působení. Pokud se nic nestane, můžete barvu použít. U některých citlivých žen se totiž mohou objevovat různé vyrážky, fleky, nebo dokonce alergické reakce. A to jistě není něco, co byste chtěla při barvení vlasů riskovat.

Je to na vás složité a máte obavy?

Výše jsme uvedli, jak často je dobré barvit si vlasy, jakou barvu využívat, i to, na co je dobré dávat si pozor a jak postupovat. Pokud máte obavy, nebo je to na vás příliš složité, nezoufejte. Je zde cesta jednodušší. Je spojena s návštěvou profesionálního kadeřnického salonu. V něm máte jistotu použití jenom těch nejlepších produktů, dodržení správných postupů, stejně jako nebudou chybět ani zkušenosti kadeřníků a kadeřnic, které vám pomohou i v následné péči o vaše vlasy.

K tomuto článku není otevřena diskuze