Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pracovní obuv / foto: Otavan

Pracovní obuv - zvolte si boty, ve kterých vás nezašlápne ani slon

„Auu,“ skučíte, když vám kolega na směně šlápne na nohu v pracovní obuvi. Přišlápnul vám palec. Je to nepříjemné a s bolestí se tedy statečně poperete. Ovšem kvalitní boty s ochrannou špičkou by měly tento tlak více tlumit.

Pokud je bolest nesnesitelná, nebo cítíte v botě každý kamínek, možná to nejsou ty správné boty.

Ovlivňují i bolesti zad

I výběru pracovních bot by firmy měly věnovat hodně pozornosti. Bohužel ne vždy získávají boty tolik pozornosti, kolik by si opravdu zasloužily. „Však ono to nějak dopadne. V něčem budou chodit, nějak si poradí,“ mávnou nad tím rukou šéfové. A to je chyba. Nezapomeňte na to, že kvalita boty má vliv na spoustu věci, třeba i bolesti zad a deformity chodidel.

Tlačící boty nejsou omluvou

Zkrátka v práci byste se rozhodně neměli věnovat tomu, že vás tlačí boty, ale výhradně a jenom svému pracovnímu výkonu. Pokud vás totiž od práce něco rozptyluje, nevhodné obutí nevyjímaje, vaše výkonnost okamžitě klesá. Špatné boty ale sotva mohou být omluvou nedostatečného výkonu, který může do běla rozzuřit vašeho šéfa. Co dělat, když se v pracovních botách nedá vydržet, se dočtete zde.

Pracovní obuv- Ochrání vaše palce

Koupit si prostě nějaké boty v krámě za rohem, to ovšem také není žádné řešení. Nejde o to mít nějakou obuv, ale kvalitní boty uzpůsobené vašemu pracovnímu prostředí. Pro každý provoz totiž jsou jiné požadavky. Například v chladírenských provozech bude důležitá odolnost proti chladu, protiskluznost. Zamyslete se proto nad tím, co potřebujete právě vy.

Když strčíte nohu, kam nemáte

Prostředí, ve kterém se při práci pohybujete, jednoznačně diktuje vlastnosti, které vaše boty musí splňovat.

Bohužel, i takovéto boty je možné vidět v provozech či na stavbě
Bohužel, i takovéto boty je možné vidět v provozech či na stavbě

Jestliže pracujete jako skladník ve velkém logistickém centru a neustále jezdíte s ještěrkou či vysokozdvižným vozíkem, pak se může stát, že omylem strčíte nohu pod paletu, nebo, nedej bože, pod kolečko vozíku. Kromě táhlého skučení riskujete nepříjemný úraz palce nebo dokonce chodidla, který může zanechat i trvalé následky. Budete-li mít nevhodné boty.

Správné boty popisuje norma

Jestliže si ale nazujete bezpečnostní obuv, možná vás to lehce zabolí, ale vašemu palci se nestane naštěstí vůbec nic. „Co je bezpečnostní obuv?“ zeptáte se ale nejspíš všetečně. Ano, máte pravdu. Oháníme se tu nějakým pojmem, který jsme si nevysvětlili, a vy nejste věštci, abyste hádali, o co jde. Jak obuv nohy chrání, se dočtete tady. Aby bylo jasno, jak mají vypadat pracovní boty, to popisuje norma EN 347.

Tři kategorie ochrany

Zmiňovaná norma rozeznává dokonce hned tři kategorie pracovních bot. Čím se liší? První pracovní obuv je uzavřená, odolá průniku i absorpci vody a podešev je odolná propíchnutí. Pokud by vám ale najel na nohu vozík, máte smůlu. Budete výt bolestí, protože ochranná špička mezi přednosti těchto bot bohužel nepatří.

Nikdo vás nezašlápne

S druhou ochrannou obuví už na tom budete ale o poznání lépe. Špička takových bot je zpevněná a dokáže vás ochránit před nárazem energií až 100 J a stlačením silou do 10 kN. Konečně nejlépe se vám bude dařit v ochranné obuvi, botách, jejichž ocelová špička si s klidem poradí i s nárazem energií 200 J a stlačením silou 15 kN. Budete-li mít na sobě taková bagančata, hned tak vás nikdo nepodupe.

Ubráníte se elektřině i rozlitému oleji

Různé druhy pracovních provozů si ale žádají své. Například existuje antistatická obuv, kterou oceníte, pracujete-li všude, kde se manipuluje s elektřinou. Protiskluzovou podrážku s odolností vůči olejům a pohonným hmotám vyžadují například garáže, automobilové dílny. Podešev odolnou proti propíchnutí pro změnu upotřebí hlavně lidé pracující ve stavebnictví nebo strojírenství.

Pracovní obuv - zvolte si boty, ve kterých vás nezašlápne ani slon

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!