Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Second hand / foto: shutterstock

Oblečení, které není včerejší

Oblečení z konzumních řetězců je neosobní, univerzální, bez života.

Takových triček, kalhot, šatů, kabátů nebo sukní potkáte dvanáct do tuctu, protože lidi láká nejen jejich relativně nízká cena, ale také to, že se jedná o „značkový kousek“. Jediné, co však toto módní zboží má za sebou, je cesta ze zemí třetího světa, kde si při jeho šití popíchalo ruce hned několik šiček s minimální mzdou a dlouhou pracovní dobou. A přitom proč? Vždyť si kupujeme knihy z antikvariátů, které už předtím měly několik majitelů, díváme se po nábytku v bazarech nebo starožitnictvích, které má duši a historii, tak proč nemůžeme mít i oblečení, které by nebylo úplně nové, ale už mělo nějakého svého majitele? 

V second handu se nesetkáte s komerčním zbožím, které by dodržovalo pravidla trendů, naopak tu najdete oblečení se smyslem, stylem a nějakým tím časem za sebou. Například česká firma ETCIMEX s.r.o. prodává ručně přetříděné oblečení.

Oblečení s minulostí

Máte svoje šťastné tričko? Pamatujete si, co jste měli na sobě, když vás přítel požádal o ruku? Víte, které plesové šaty jste měli na sobě, když jste odcházeli na svůj maturitní ples? Pokud ne vy, tak vaše oblečení určitě ano. Oblečení, které už za sebou má určité události, tvoří převážnou část zboží, které najdete na pultech second handů. Už se v něm jedlo, trávil čas, zkrátka žilo. Zkuste navázat dalším příběhem a pokračujte v tomto žití.

Oblečení minulosti

Kromě toho, že věci ze „sekáče“ za sebou už mají nějaký ten čas na ramínku, zároveň jsou obrazem doby, ze které pochází. I když samozřejmě ve velkoobchod second handu najdete oblečení nynější, moderní, když budete dobře hledat, jistě objevíte také pozůstalosti dob minulých. Co například takové mrkváče? Zvonové kalhoty? Rádiovka? Plísňáky? Džínové bundičky? Klasické šusťákové soupravy? Pro mnohé je jistě takové oblečení pokladem. Jsou s ním spjaty jisté vzpomínky. A nejenom to – spousta těchto věcí se zase vrací do módy, popřípadě retro obecně se velmi žádané.

Oblečení, které není včerejší

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!