Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kalhotky a podprsenka ze dřeva

Krajkové, bavlněné nebo lycra? Zkuste to nové, vyrobené z borovice.

magazin.cz
Francouzská módní návrhářka Sophie Young přišla s novou technologií na výrobu přírodních tkanin. Její nová kolekce spodního prádla není vyrobena z ničeho jiného než z větví borovice.

A světe div se, v tomhle prádélku vám nehrozí, že byste si do intimních míst zapíchli třísku. Je naprosto jemné a hebké.

Mladá návrhářka začala na nové technologii výroby přírodní tkanin pracovat poté, co se u jejích dětí projevila alergie na většinu v současnosti používaných barviv látek. Její výrobek je naprosto hypoalergenní a má i několik dalších výhod.

Borovicová látka má prý mnohem více mikroskopických dírek než polyester, díky nimž lépe větrá a je tak hygieničtější.

Dokonce absorbuje dvakrát více vlhkosti než bavlna, což zase zabraňuje růstu bakterií. K barvení se používají jen přírodní barviva.

Jak na to?
K výrobě se užívají velké větve borovice bílé, která roste v severní Americe a Kanadě. Nekácejí se ovšem extra stromy jen kvůli látce, odřezávají se větve stromům, které místí dřevaři těží na stavbu domů apod.

magazin.cz
Větve jsou dopraveny do francouzského města Montilliers, kde jsou rozdrceny a za použití enzymů přeměněny na jakousi pastu.

Vlákna, která se nazývají Lenpur, jsou pod ohromným tlakem tažena z pasty a upředena. Vědci to přirovnávají k tradiční výrobě bavlny. Do látky se na závěr přidává malé množství lycry, aby bylo oblečení více pohodlné a lépe sedělo.

Sophie svou snahu komentuje slovy: “Mé děti jsou alergické na prakticky všechna umělá barviva, která se přidávají do látek. To bylo impulsem k tomu, že se pokouším vynalézt spodní prádlo, které je hypoalergenní a zároveň šetrné k přírodě.

V Anglii se již dá souprava spodního prádla koupit za nějakých 25 liber, což je asi 850 korun.

Co na to říkáte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 141