Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jessica Stam / foto: Shutterstock

Sexy peněženky: nejbohatší topmodelky

V roce 1990 pronesla Linda Evangelista slavnou větu: „Za méně než 10 tisíc dolarů denně ani nestojí za to vstávat z postele.“ Byla jednou z modelek, které otřásly módním byznysem a udělaly z krásek královsky placené celebrity.

V současnosti už se modelky dávno neomezují jen na přehlídková mola. Uvádějí své vlastní talk show, hrají ve filmech, natáčejí hudební alba, zakládají módní firmy, rozjíždějí vlastní restaurace i kavárny, mají své značky parfémů a samozřejmě – mají milióny…

 
Pracovitá včelička Gisele

Vydělávat sedmimístnou sumu není ve světě modelingu žádnou výjimkou. Třeba nejbohatší ze světových topmodelek podle magazínu Forbes Gisele Bündchen vévodí pořadí za minulý rok se 33 milióny dolarů na kontě. To je třikrát více, než má druhá v pořadí, Kate Moss vydělala za dvanáct měsíců 9 miliónů dolarů.

 

Každoroční výdělky topmodelek závisí na mnoha různých faktorech. Například na tom, jak často jsou obsazovány do reklamních kampaní, kolikrát se objeví na obálkách prestižních módních magazínů a samozřejmě nejvíce závisí na hodnocení jejich kvality uvnitř samotného módního průmyslu. Pokud jsou stále v kurzu a oblíbené, není se čeho bát. Hlady nezemřou…

 

Pětici nejbohatších topmodelek doplňují ještě Heidi Klum s osmi milióny a dvojice Adriana Lima a Alessandra Ambrosio se šesti milióny.

 

Stále nové a nové tváře

V čem je tak obrovský rozdíl mezi Gisele Bündchen a zbytkem světa? Jak to, že vydělává několikrát více než její kolegyně? Odpověď je jednoduchá, dře jako kůň. Zatímco převážná většina modelek má jeden hlavní kontrakt, který pak okoření třemi nebo čtyřmi sezónními kampaněmi, Gisele stíhá za rok až dvacet nejrůznějších kampaní.

 

Rozbor jejích výdělků ukazuje, jak dokonale dokáže pracovat se svým jménem. Jistý brazilský výrobce obuvi například za roční spolupráci zaplatil šest miliónů, což je tolik, co si vydělají dívky ze dna první pětky za celý rok.

 

Otázkou je, zda podobných čísel dosáhne i letos, loni v prosinci ji totiž vypršela smlouva s Victoria´s Secret, která jí zaručovala roční příjem v hodnotě pěti miliónů dolarů. To ostatní modelky mají své dlouhodobé smlouvy pojištěny a sázejí na ně. Dnes už není doba, kdy by si za procházku po molu řekly o 10 tisíc dolarů, dnešní topmodelky už na mola v podstatě ani nemusejí…

 

Jejich místo na přehlídkách převzaly –náctileté mladinké modelky, každoročně zaplavují Paříž, Milán a New York nové a nové tváře. Během šesti týdnů se ukážou na molu sedmdesátkrát a během první sezóny dostanou nějakých 250 dolarů za hodinu.

 

Trend znamená být, či nebýt

To znamená, že tvrdě pracující modelka si může za sezónu přijít na nějakých 200 tisíc dolarů. Ale nikdo jí zároveň nezaručí, že se v té příští znovu na molech objeví. Přijdou jiné mladé a dravé krásky a po ní se slehne svět. Vyškrábat se do nejvyšší třídy, to je nelítostný boj a tvrdá dřina. Odměna pak ale rozhodně stojí za to.

 

Ve světě módy se mění trendy a popularita modelek prakticky ze dne na den. Zatímco během rozmachu modelingu byla většina topmodelek zpoza oceánu, jmenujme Cindy Crawford z Illinois či Kaliforňanky Tyru Banks a Christy Turlington, před pěti lety frčely Brazilky, v poslední době to zase byla východní Evropa. A kdo bude trendy za dalších pár let? Bůhví…

 

Prosadit se ve světě módy je navíc stále těžší a těžší. Aby ne, když si nejrůznější firmy najímají pro své reklamní kampaně filmové či hudební celebrity. A tak je tváří Louise Vuittona herečka Scarlett Johansson, pro Teflon zase horuje Jessica Alba a L´Oreal reprezentuje Eva Longoria. To už je pořádně zahuštěný životní prostor.

 

Také je stále složitější prodrat se na titulní stránky magazínů. Ty už, ačkoliv se dále tváří jako guru módního průmyslu, tolik nesázejí na tváře modelek a jejich obálky se hemží lidmi z mnoha jiných oborů lidské činnosti. Status topmodelky visí zatraceně vysoko.

 

Victoria´s Secret vyrábí hvězdy

Na druhou stranu, netřeba si dělat vrásky. Přibývají totiž nová odbytiště, nové trhy, které musejí být dobyty. Třeba Čína a vůbec Asie jako taková. Navíc už dávno neplatí trend, že modelka je ve dvaceti už odepsaná, příliš stará. Naopak i ve třiceti či čtyřiceti mohou krásky uzavírat lukrativní smlouvy a přijít si na pěkné peníze podobné těm, které měly v dobách své největší slávy. Příkladem může být právě Linda Evangelista, které je nyní dvaačtyřicet.

 

Trendy se mění, tváře v módním průmyslu taky, ale co je v posledních deseti letech konstantou, to je stroj jménem Victoria´s Secret. Miliardový výrobce sexy spodního prádla pro ženy uzavírá luxusní smlouvy s řadou krásných tváří. V jeho stáji jsou doslova desítky modelek, včetně těch nejdražších.

 

Firma tak podle odborníků hraje ve světě módy podobnou roli jako hollywoodská studia ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století. Jednoduše, tvoří hvězdy jako na běžícím páse. Vyrábí nové neokoukané tváře a těm okoukanějším pomáhá do pozice neotřesitelných celebrit. Objevit se v katalogu společnosti znamená být na nejlepší cestě k několikaletým mnohamiliónovým kontraktům.

magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz


magazin.cz

Snažily jste se prosadit v módním byznysu? Znáte někoho takového?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 200