Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kontroverzní kampaň / foto: Nolita

Anorektické modelky si neškrtnou

Vyzáblé modelky, na nichž visí kůže stejně jako šaty? Tak ty už si napříště v hlavním městě módy Paříži neškrtnou. Francouzský módní průmysl sepsal chartu, v níž se zavázal bojovat proti anorexii.

Znamená to, že lidé pohybující se okolo módy budou napříště na titulní stránky magazínů či do reklamních kampaní prosazovat modelky se zdravými proporcemi a modelingové vyzábliny nepustí ani na přehlídková mola.

 

Dohoda, ale bez restrikcí

Po roční debatě se na tom shodly jak zástupci módních domů, tak i reklamní agentury a místní média. Dohoda je samozřejmě dobrovolná a nemá punc zákona, takže její dodržování nemůže být vymáháno. Přesto je to poměrně důležitý krok v celosvětovém boji proti anorexii.

 

V chartě je zmíněna řada doporučení, ale nepodařil se do ní prosadit balík restrikcí, které by určovaly, co je považováno za zdravé tělo. Něco podobného, jako mají například ve Španělsku, kde nastavili pro módní přehlídky minimální hodnotu body mass indexu (BMI).

 

Ta ve Španělsku činí 18, což v překladu znamená, že modelky musejí vážit alespoň 56 kilo na 175 centimetrů výšky. Pokud je modelka lehčí, má smůlu.

 

Francouzi se zato dohodli, že se více zasadí o zobrazování zdravých těl. Chtějí také více varovat před nebezpečím poruchy příjmu potravy a spustit informační kampaň zaměřenou na mladé dívky.

 
Toscaniho rozruch

Velký rozruch způsobil loni italský fotograf Oliviero Toscani, který se svou sérií fotek s Francouzkou Isabelle Caro, vážící pouhých 32 kilogramů, pořádně upozornil na nebezpečí anorexie. Plakáty s nápisem „Ne anorexii“ zaplavily Itálii a brzy díky médiím i zbytek světa. V Itálii musela být posléze reklamní kampaň zastavena.

 

Že jde ale o palčivý problém, to dokazují události z módního světa. V listopadu 2006 zemřela na anorexii jednadvacetiletá Ana Carolina Reston. Tahle modelka vážila pouhých 40 kilo a měřila 170 centimetrů. O pár měsíců dříve zemřela na selhání srdce další vyhublá modelka, Luisel Ramos z Uruguaye.

 

Právě tato úmrtí vyprovokovaly k akci proti anorexii španělský Madrid. Loni v únoru se k anti-anorektickému tažení přidala i Itálie, která navíc zakázala přehlídková mola dívkám pod šestnáct let. Modelky se tam navíc musí prezentovat zdravotním certifikátem, který dokazuje, že netrpí žádnou poruchou příjmu potravy.

Co je potřeba udělat dál, aby anorexie zmizela?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 316