Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Z dílny ak. mal. Evy Jandíkové / foto: Kanafas.cz

Hadříky z konopí pořád v kurzu

Když se dnes zeptáte člověka pod třicet, ví-li, co je kanafas, většinou jen pokrčí rameny.

magazin.cz
V dobách, kdy se konopí více spřádalo, než kouřilo, patřil kanafas k nejzákladnějšímu materiálu pro výrobu oblečení. Zadrmolíte-li canabis a kanafas, dojdete k názoru, že obě slova zní podobně. Bingo. Kanafas se vyrábí z konopí.

Školačkám i manažerkám
Pár desetiletí se zdálo, že kanafasu odzvonilo a může se odebrat do věčných lovišť. Koncem minulého režimu byl k vidění hlavně jako látka na ubrusy, utěrky atd., avšak jeho oblíbenost coby oděvu značně klesla. Ani dnes ho běžně na ulici nepotkáte. Přesto však prožívá svou renesanci.

Místo nenápadité bílé látky poseté pravidelným vzorem tvoří módní návrhářky (jako třeba akademická malířka Eva Jandíková) nápadité a živé látky, hýřící všemi barvami duhy.

Originální tkanina

magazin.cz
Ze starobylého a  mladému oku nelahodícího kanafasu se stala originální vzorovaná tkanina. Duhové a trochu „crazy“ variace padnou věčně se smějícím slečnám, které chtějí docílit romantického vzhledu a oblékat se originálně.

Umírněnější jednotné vzory v pastelových odstínech se mohou nosit v podobě šatů například na maturitní ples. K mání jsou i slušivé kostýmky pro manažerskou dráhu.

Trochu ošizeni zůstávají v této módě muži. Ale ani těm snad nebude vadit, když se doma svalí do nového povlečení z kanafasu, které dokáže skloubit moderní a přitom příjemné vzory a barvy.

Kanafas, kam se podíváš

magazin.cz

Není to však pouze materiál, co dělá tuto látku charakteristickou. Důležitým atributem zůstává vzor. Dříve šlo hlavně o bílý (nebo režně našedlý) podklad, na kterém se zejména v modré a červené barvě vyjímaly pruhy či kostky. Pro dnešní dobu nic přitažlivého.

V 18. století byl však kanafas všude. Tradiční peřina, jak si jí možná pamatujete z dětských pohádek: bílá s modrými pruhy a ušitá zásadně z kanafasu. Utěrky, zástěry, hadříky a místy dokonce i lidové kroje – také z kanafasu.

Výroba se soustředila hlavně do našich krajů. A čím více lidí se stěhovalo do měst, tím víc se kanafas stával látkou pro městský život. Obnovil vzory a usídlil se na ženských tělech v podobě sukní i šatů, u mužů coby košile dosti podobná dnes již nepříliš populárním flanelkám.

Máte rádi přírodní materiály?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 143