Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Konec mýtu: vertikální proužky rozšiřují

Hlídky módní policie jsou většinou zajedno: tělnaté slečny, ženy a dámy by se měly pokud možno vyhnout horizontálním proužkům na oblečení. Poslední výzkumy však ukazují, že je tomu přesně naopak.

Všechno zpět
Vertikální proužky, které jdou odshora dolů, jsou podle všeho pro statnější lidi nevhodné. Naopak proužky ze strany na stranu se prý hodí.

Roky si ženy (a v menším také muži) myslely, že horizontální proužky více zdůrazní jejich větší proporce, na které zrovna nejsou hrdé. Domnívaly se, že dělají problematické partie ještě většími.

Naopak se zahalovaly do oblečení s vertikálními proužky, které má prodlužovací pověst. Oko tak upoutá opticky vyšší postava a na šířku se tak trochu zapomene hledět.

Ale všechno zpět. Vědci nenechali stranou zájmu ani tento fenomén a jejich závěry jsou překvapivé. To, co bylo dosud považováno za špatné, je nyní dobré. Co bylo považováno za dobré, je nyní špatné.

magazin.cz

Proužek jako proužek?
Do výzkumu byli pochopitelně přizváni dobrovolníci, kteří se rozdělili na dva tábory. V jednom byly poměřované ženy, oblečené buď v horizontálních, nebo vertikálních proužcích. Druhý tábor měl na fotografiích posuzovat, která z dvojice nabízených žen je štíhlejší a která silnější.

Pokud měly obě ženy zhruba stejné tělo a váhu, jako štíhlejší se dobrovolníkům jevila ta, která na sobě měla horizontální proužky. Kdo by to byl řekl!

Aby obě ženy byly hodnoceny stejně, musela být ta v horizontálních proužcích o 6% tělesné váhy silnější. Teprve pak se opticky vyrovnaly.

Stará pravda
Prostě a jednoduše: horizontální proužky zeštíhlují a vertikální si na sebe neberte, pokud nechcete vypadat ještě tělnatější, než jste. Tolik nová poučka.

Ještě vtipnější na tom je, že vědci jen potvrzovali domněnky 150 let staré. Již v roce 1867 německý psycholog Hermann von Helmholtz prohlásil, že se mu ženy s horizontálními proužky zdají být vyšší. Naopak hypotéza o tom, že ty samé proužky rozšiřují, nemá žádné pevné základy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117