Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karolina Kurková / foto: Archiv

Konec anorexie. Přijdou reálné ženy?

Už by byl nejvyšší čas, aby světoví módní návrháři konečně sáhli mezi normální ženy a své modely jim připravovali na míru. Vychrtlé modelky z přehlídek nezajímají nikoho, muže ani ženy…

Módní redakce britského Independentu je přesvědčena o tom, že čas pro opravdové ženy v módě už konečně nastal. Opírá se přitom o poznatky z nedávného londýnského Týdne módy. „Velikost oblečení, věk ani barva pleti už nejsou překážkou pro kariéru modelky,“ soudí Susannah Frankel.

 

V modelech Stelly McCartney pro značku Adidas se v Londýně předváděly hlavně svaly, pro Christophera Kanea zase pracovaly blonďaté a vnadné krásky, hadříky Gilese Deacona ukazovaly třicetileté ženy…

 

Návrháři navíc také vsadili na modelky různých etnik. Například pro Pradu předváděla po dlouhé době znovu černoška. Po Naomi Campbell to tentokrát byla Jourdan Dunne.

 
Čas na změnu

Kdo za tím vším stál? Šedá eminence Russel Marsh, kterého nezasvěcená veřejnost příliš nezná, ale právě tohle je člověk, který se stará o obsazení významných reklamních kampaní i blýskavých módních přehlídek. Jeho hlasu si také cení šéfové módních časopisů. „Potřebujeme změnu. Lidé musejí vidět věci tak, jak jsou,“ řekl Marsh.

 

Také další lidé uvnitř módní branže stále hlasitěji opakují, že přišel čas na změnu. „Myslím, že vzhled modelek by se měl změnit. A mění se. Móda je synonymem změny a lidé už jsou příliš unaveni tím, co jim bylo dosud nabízeno,“ prohlásila například Sarah Mower z magazínu Vogue.

 

Ostatně, bez jakékoliv změny by módní průmysl přicházel o významnou část zákaznic. Těch, které mají peníze, milují módu, je jim přes třicet a mají plnější kontury těla. Takové ženy chtějí na molu vidět své vrstevnice, nikoliv vyhublé modelky o polovinu mladší.

 
Nejen bělošky

Změny se nejspíš nebudou týkat jen váhy a vzhledu modelek. Na přetřes se dostává i jejich barva. Zatímco Naomi Campbell, jedna z prvních černošských supermodelek, neustále opakuje, že svět módy je rasistický, italský Vogue už nabídl alternativu. V červenci vyšel magazín jen s čokoládovými kráskami. „První vlaštovka,“ radovala se tehdy Naomi.

magazin.cz

 

„To je přesně to, co móda potřebuje,“ přitakává i Sarah Mower. „Je tu přece spousta krásných černých tváří. Vedle Jourdan Dunn také Alek Wek či Sessillee Lopez.“

magazin.cz

 

Tak uvidíme, zda se trendy z Londýna potvrdí i v dalších kultovních štacích módního průmyslu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 341