Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Vše o vlasech. Čím nás trápí?

Vše o vlasech a ještě něco navíc. Paruky, příčesky, prodlužování a konec pleší!

Podle encyklopedie je lidský vlas jen zrohovatělá organická látka na hlavě člověka. Ale přitom nás dokáže pořádně potrápit.

Plešatějící muži utrácejí majlant za přípravky k houstnutí vlasů, ženy toužící po dlouhých vlasech si je nechávají uměle prodlužovat, u kadeřníků mnohý z nás nechává tisíce a stejně s našimi vlasy jen těžko budeme spokojeni.

Bierhanzlova mast - na lysinu past
V Cimrmanově detektivní hře Vražda v salonním coupé se objevuje i továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Inspektoru Trachtovi vysvětluje, jak těžké začátky se svou živností měl. „Nuže, slyšeli jste někdy, pánové, reklamní slogan ´Bierhanzlova mast - na lysinu past?´ To je můj přípravek na houstnutí vlasů. Vývoj takové masti, to nebyla snadná záležitost.“

Muži se necítí dost mužní, pokud na hlavě nemají bujnou kštici. I z obyčejných koutů je jímá pořádná deprese. Přitom ženám se to často dost líbí.

Jenže v přírodě je to taky tak, čím víc ochlupení a porostu, tím větší samec. Takový lev, například, je králem zvířat i proto, že má na krku svůj hustý chlupatý límec. Díky němu se mu nepřítel nemůže jen tak dostat tlapami ani zuby na citlivé partie a lev víc vydrží.

Dnes už o krk v tomto slova smyslu samcům sice nejde, ale mají v sobě historicky zakódováno, že mají být dostatečně porostlí srstí. Asi jako ženy chtějí mít ňadra, protože příroda jim to našeptává.

Konec plešatých?
Britští vědci nedávno přišli s revoluční novinkou v péči o vlasy. Začali totiž klonovat vlasové buňky a díky tomu teď údajně umí u dvou třetin pacientů z prořídlou kšticí už po půl roce vlasy dostatečně zhustit. Kolik za to ti pacienti dají, to se raději neptáme.

Takové problémy nemají Asiaté. Jejich vlasy jsou na celém světě ty nejkvalitnější.

Odbornice Monika Arenbergerová před časem řekla v reportáži televize Nova: „Vlasy rozdělujeme na tři typy. Jsou to následující vlasy - bělošský, mongoloidní a negroidní. Pokud bych se chtěla narodit s opravdu dobrými vlasy, tak bych si vybrala mongoloidní vlas, protože ten má nejlepší kvality, má největší průměr. Nejslabší je vlas bělošský.“

Chudáci zrzci
A nepomůže nám ani fakt, že máme vlasů ze všech ras nejvíc, asi 140 000. Jenže jsou tenké, takže bujnou kštici prostě vyrobí málokdy. Taky vypadávají, nejsou tak kvalitní. Nejhůř jsou na tom zrzci, ti mají vlasových váčků jen asi 80 000.

Nejvíc vlasů vypadává Evropanům, až 60 % mužů dříve či později postihne lysina. Číňané jsou na tom mnohem lépe, u nich má plešku asi jen 15 % chlapů.

Krásné vlasy jen pro bohaté?
I ženy chtějí jiné vlasy, ne hustší, ale spíš delší. Prodlužování vlasů je dnes také slušný obchod. Dáte za to třeba i několik desítek tisíc, ale když na to někdo má, tak proč ne. Kdo má ale málo peněz, měl by se s loknami až k pasu rozloučit.

Takové ty pouťové, levné vlasové příčesky, které v posledních letech nosí české ženy, jsou vážně hodně ubohá a viditelná náhrada.

Také s parukami jde o peníze. Dobrá paruka může stát klidně 10 tisíc. Ta špatná mnohem méně, ale je to pak prostě poznat. Je trapné, jak se v mnohých našich filmech či seriálech v poslední době se špatnými parukami roztrhl pytel.

Televize nemá na pořádnou paruku?
Nejvíc si na parukách ujíždí Nova. V Ulici ji nosí hned dvě herečky, v Ordinaci v růžové zahradě Bára Munzarová, která přitom vlasy celkem dost podobné oné paruce.

Také v cyklu Soukromé pasti se už paruka objevila. Jedna v dílu Fajn brigáda, druhá v Jiné lásce. Obě paruky byly poněkud neforemné, jakoby chemlonové, vlasy hrdinkám trčely od krku dozadu.

Přitom se vyrábějí i krásné paruky, které vypadají jako skutečné vlasy. V seriálu Sex ve městě jich v poslední sérii mnoho vyzkoušela Samantha, když po chemoterapii přišla o vlasy.

Co je svět světem, lidé zkrátka na svých vlasech lpí a když jich nemají dost, klidně nosí i trapné paruky. Ti bohatší pořádně provětrávají peněženky, vlasový byznys trhá rekordy a vědci si stále lámou hlavu elixírem proti plešatění. Kdyby s ním někdo opravdu přišel, asi by z něj brzy byl nejbohatší člověk planety...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 183