Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Chytré parfémy: umí ubrat kila i roky

Nové parfémy se chlubí, že vás udělají štíhlejšími, víc sexy a přidají i na chytrosti. Laciný vtípek, nebo zázrak vědy?

Slyšíte cinkat penízky? Tuhle lavinu, která možná někomu vydělá milióny, spustil omlazující parfém Ageless Fantasy jisté americké společnosti. Novinka na trhu vás prý dokáže omladit nejméně o 8 let. Jako vždy, když se podobný zázrak někde objeví, spolu s nimi přicházejí na scénu i zájemci. V tomto případě je jich celý zástup.

 

Tajemství vůní je ve výběru plodin, ze kterých se připravují. Třeba právě Ageless Fantasy se připravuje z červeného grepu, jablek, pomerančů, jasmínu a třešňových květů, vanilky a pižma. Vše se ale samozřejmě musí správně nakomponovat a všeho musí být tak akorát. Kdyby to bylo jednoduché, nedalo by se na tom tak pěkně vydělávat.

 
Sexy s depresí

Jako třeba v případě skořicové voňavky nazvané Neuropeptide Synergy od Nicholase Perriconeho, který slibuje, že kdo se navoní touhle vůní, bude nejen vypadat mladší, ale bude se tak i cítit.

 

Komu by to nestačilo, tomu vůně nabízí ještě zbavení se stresu. Stále to je ještě málo? Neuropeptide Synergy ještě navíc prý i zbystří vaši mysl.

 

Na trhu už jsou i další důmyslné vůně. Jako voňavý zázrak Smiley, který vás povzbudí. Obsahuje bergamotové silice, pačuli a pižmo. Už jeho název Smiley napovídá, že má vyvolat úsměv na vašich rtech a zahnat chmury.

 

Chcete být sexy a mít při tom klidně i depresi? Pak zapomeňte na Smiley a použijte Molecule 01. Bude prý po vás sexuálně toužit každý. Zní to trochu jako pohádka, ale Roja Dove, světově nejuznávanější autorita na trhu s vůněmi, věří, že voňavkářské firmy konečně káply na to, co v sobě vůně skrývají odjakživa.

 
Výzva k sexu

„Základní reakce na parfém je, že jste jím buď přitahování, nebo vás naopak odpuzuje,“ vysvětluje Dove. „Jasmín například v sobě má molekulu zvanou indol, kterou voní i zvířata v divoké přírodě. Racionální část našich mozků nám říká, že je to jen květina, ale emocionální část mozku si indol přečte jako výzvu k sexu.“

  

Nejsou to prý žádné zázraky, doplňuje Roja Dove. „S vnímáním váhy či věku to může být podobné jako s tím sexem, vůně nás zkrátka dokáží omámit, protože je mnohdy nevnímáme tou racionální mozkovou částí. Je známo, že třeba taková vanilka z vás udělá tlusté a líné, prostě tak voníte. Oproti tomu citrusy dokáží pravý opak.“

 

Jsme prý cítit svým věkem

Podle vědců z Rutgers University v New Jersey má vnímání věku hodně společného s vůněmi a čichem. Jak lidé stárnou, mění se, tělo produkuje jiné látky, které se odpařují i kůží. Prostě každý věk voní jinak a čichem se to dá určit. Tedy pokud máte opravdu dobře vyvinutý čich.

 

Jinak si to neuvědomujete, ale vlastně stejně lidský věk vnímáte i nosem. S tímhle faktem pracují i parfuméři.

 

„My prostě a jednoduše jen využíváme toho, co je v přírodě naprosto běžné,“ říká Kumar Ramani z parfumářské firmy Harvey Prince. „Vůně ve vás vyvolávají různé pocity. Levandule uklidňuje, citrusy drží ve střehu. Během let výzkumu jsme přišli na to, že třeba taková vůně růží v lidech asociuje stáří. My hledali vůni s opačným efektem.“

 

Výsledkem je vůně, která překryje skutečnou vůni vašeho věku. „Ingredience v tomto zázračném elixíru mládí jsou: tropické ovoce a červený grep, který tradičně mužům asociuje mladší ženy.“

  
V pasti vůně

Parfém nazvaný Neuropeptide Synergy je sice možná malý zázrak, ale jeho cena tomu odpovídá. 215 liber není málo. Ale pokud dokáže obelstít feromony a udělat vás mladšími, proč ne.

 

„Feromony jsou chemickým produktem vaší kůže, říkají o vás vašemu okolí mnohé,“ vysvětluje doktor Perricone. V jeho voňavce jsou feromony nakombinované s neuropeptidy, které vše doručí na zlatém podnosu až do mozku. Vůně slibuje růst sebevědomí a lepší náladu.

 

„Vůně působí antistresově a díky odbourávání stresu se posílí váš imunitní systém a vy vypadáte mladší,“ vysvětluje doktor Perricone. „Tyhle pozitivní změny se dají vyvolat v části mozku řídící vaše rozpoznávací schopnosti a emoce.“

 

Ubírají kila, zvětšují pokoj

Doktor Alan Hirsch, jenž zkoumá vůně, říká, že existují i kořeněné květinové vůně, které ubírají kila. Mužům se těmito vůněmi navoněné dámy zdály minimálně o šest kilo lehčí, uvádí..

 

„Odér zelených jablek a okurek zase vyvolá pocit, že takto provoněný pokoj je větší. Vůně barbecue zase věci či prostor opticky zmenšuje,“ doplňuje Hirsch. Sám si nechal patentovat parfém z eukalyptu, kafru a mentholu, který pravděpodobně zvyšuje schopnost vcítit se.  

 

Experti se shodují, že tohle je jenom začátek. „Zatím jsme toho objevili jen velice málo z toho, co čich a vůně dokáží s lidmi udělat,“ říká Ramani. „Přijdou další zázračné parfémy, ale musíme ještě doladit detaily.“

 
Budoucnost prý bude vonět neuvěřitelně…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 84