Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Keira Knightley / foto: Shutterstock

Biokosmetika. I celebrity jsou EKO

Sarah Jessica Parker, Keira Knightley nebo Julia Roberts pečují o svou pleť ekologicky. Zkuste to i vy!

Přírodní neznamená bio
Je jasné, že i kosmetika, kterou její výrobci označují za přírodní, má kvalitní složení, nesplňuje však všechna potřebná kritéria, aby mohla nést označení bio nebo o tento certifikát nepožádala. Všechny možné certifikáty z celého světa najdete na internetu. I Česká republika od roku 2007 tyto certifikáty uděluje.

Jsou dvě možnosti, buď je to označení CPK tedy „Certifikovaná přírodní kosmetika“ nebo je tam ještě přidáno označení Bio. Pokud najdete na české kosmetice značku Bio CPK, znamená to, že je vyrobena z ekologicky pěstovaných surovin, neobsahuje ropné deriváty, syntetická barviva, syntetickou parfemaci ani konzervanty.

Většinou jsou také při výrobě používány pouze suroviny z rostlinných zdrojů kromě vosků a medů. Jste-li tedy přísnými vegetariány, má i pro vás kosmetický průmysl jistá východiska.

magazin.cz

Výrobci mají i jiné zásady
Ekologická kosmetika není jen šetrná k vaší pleti, je šetrná i k přírodě, sběrem surovin a výrobním procesem počínaje a obalovými materiály konče.

Suroviny se většinou nepřivážejí do továrny z dalekých zemí, buď je věc uzpůsobena tak, aby možnost zpracování byla na místě pěstování surovin a zdejší lidé tak zároveň měli pracovní příležitost nebo se kosmetika vyrábí z plodin, které jsou oblasti, kde se továrna vyskytuje, přirozené.

Prvním případem je například firma L’Occitane, která v Burkině Faso nechává místní ženy zpracovávat ořechy ze stromu Shea, ze kterých se získává bambucké máslo. Druhým případem je francouzská značka Yves Rocher, která se sice neoznačuje jako biokosmetika, suroviny, ze kterých své produkty vyrábí, jsou však ekologicky pěstovány na různých místech Francie.

magazin.cz

Produkce bez následků
Výrobci biokosmetiky pak také hledí na spotřebu energie, spotřebu vody a množství vyprodukovaného odpadu a snaží se v co možná nejvyšší míře tyto náklady a zatížení přírody minimalizovat.

Žádný z výrobců přírodní či biokosmetiky netestuje své produkty na zvířatech a to ani v případě surovin. Anglická značka The Body Shop proti těmto praktikám dokonce zcela otevřeně bojuje pomocí různých kampaní.

Zajímavá svými aktivitami je i anglická značka Lush, která používá jen recyklovatelné obalové materiály a snaží se jejich výrobu co nejvíce omezit, což znamená, že třeba šampon si můžete koupit v tuhé podobě zabalený jen do papíru.

magazin.cz

Co nelze vyrobit ekologicky
Jsou to například laky na nehty, jejichž textura musí mít až ze 70 % chemické složení, obsahují změkčovadla a umělé pryskyřice.

Mezi bio líčidly také nepotkáte neslíbatelné rtěnky nebo 24hodinový make-up, který lze vyrobit jen s pomocí silikonů.

Ekologické deodoranty vás příjemně navoní a zabrání množení bakterií, které způsobují zápach, nezabraňují však pocení jako je tomu u antiperspirantů s obsahem aluminiových solí.

magazin.cz

Co najdete v našich obchodech
Z přírodní kosmetiky jsou na našem trhu známé značky Yves Rocher, The Body Shop, L’Occitane, Tisserand nebo Lush. Biokosmetika se pak skrývá pod značkami Lavera, Alva či Weleda a najdete jí většinu v řetězci drogerií dm a obchodech se zdravou výživou.

V lékárnách bývá dostupná biokosmetika Sanoflore, kterou vyrábí koncern L‘Oréal. Cenově nejdostupnější jsou: česká značka Saloos a vlastní značka biokosmetiky sítě dm, Alverde.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 98