Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak to chodí v českém modelingu

Tento článek je určen především holkám, které uvažují o dráze modelky a také všem, které zajímá prostředí modelingu. Varování: pokud se chcete stát modelkou, je možné, že vás po přečtení tohoto článku vaše touha přejde.

Celý byznys v Čechách funguje tak, že existují desítky modelingových agentur, na které se obrací jak holky, které se zde chtějí zaregistrovat, tak klienti, kteří potřebují modelky pro své projekty.




Jak je to s penězi?

Ti potřebují nejčastěji modelky na focení módy, na módní přehlídky či do reklamy, přičemž reklama je jediný způsob, na kterém lze vydělat během krátkého času velké peníze. Může to být 10 000 Kč za jeden den práce, ale také třeba 800 000 Kč.

Pokud ale někdo nabízí 800 tisíc, tak hledá opravdu skvělou modelku, která je krásná, přirozená a pohybově i herecky nadaná. U takto takto placených rolí bývá samozřejmě největší konkurence, ve které obstojí málokdo.

Obecně ale lze říci, že takto placených rolí bývá v Česku velmi málo, proto nejlepší modelky pracují v zahraničí a v Česku zůstávají jen ty méně úspěšné nebo ty, které k tomu mají jiný důvod (přítel, dítě, studium…).

Honoráře modelek za reklamu s ekonomickou krizí neustále klesají. Za módní přehlídku nebo focení do časopisu sice dostávají stále stejně, ale nikdy nejde o velké částky, většinou dostanou něco mezi jedním a třemi tisíci.


Jak na to?
Těm, které by rády práci modelky vyzkušely, přinášíme pár rad. Hlavně si pečlivě vyberte agenturu, která vás má zastupovat. To je základ.

Všechny solidní agentury mají své internetové stránky, které vám mohou velice pomoci. Pokud web působí amatérsky , fotky zavání erotikou či stránky očividně nebyly aktualizovány po mnoho let, pátrejte dál. Určitě najdete nějakou lepší agenturu.

Vyberte si jich více a pošlete email se svými fotkami. Pro začátek úplně stačí, když vám kamarádka udělá pár fotek, ať máte záběr s vážným výrazem i s úsměvem a portrét i celou postavu. Nepotřebujete rovnou celý book.

Mají zájem?
Pokud o Vás agentury zájem projeví, nedělejte unáhlená rozhodnutí. Nejdříve jim zašlete dotazy, kolik u nich stojí registrace, kolik book, jaká si strhávají procenta z honorářů modelek a hlavně si nechte zaslat návrh smlouvy o zastupování.

Tu musíte pečlivě prostudovat! Je-li exkluzivní, nesmíte pak spolupracovat s žádnou jinou agenturou, proto exkluzivní smlouvy se doporučují uzavřít jen na dobu určitou (třeba na rok) a když se ukáže, že agentura nenaplnila vaše očekávání, můžete zkusit přejít k jiné.

Také můžete uzavřít neexkluzivní smlouvu se dvěmi nebo třemi agenturami současně a nechat věcem volný průběh, ať se ukáže, kdo zprostředkuje více práce.



Casting, to jsou nervy

Dobrou agenturu poznáte tak, že si neúčtuje provizi nad 20 % , že drží slovo a že vás posílá pouze na castingy, na které se hodíte. Když vás agentura neposlala rok na žádný casting, tak je buď špatná nebo nejste ten správný reklammní typ. Což bohužel mnoho modelek nedokáže odhadnout.

Spousty ošklivých a nezajímavých holek obíhá castingy v naději, že se na ně jednou usměje štěstí, a pak je mnoho hezkých holek, které se jako krasavice necítí a na casting by nikdy nešly (ačkoliv by na nějakém s velkou pravděpodobností uspěly).

Holky zblblé trendem vychrtlých modelek se někdy domnívají, že jim vysoká štíhlá postava stačí k úspěchu, ale není to tak. Tato postava je důležitá na módní přehlídky či na módní fotky, ale u reklamy, kde jsou honoráře mnohonásobně vyšší, jde více o charisma a herecký talent, než o dokonalou postavu.

V Praze žije spousta modelek, které natočily desítky reklam a některé z nich mají jen 160 cm či na současné poměry “objemný zadek”.

Nejtěžší je být přirozená
Do reklamy se samozřejmě vybírají hezké modleky, ale třeba na role jako je studentka, mladá maminka či sekretářka, takže o výšku a dokonalé míry opravdu nejde. Stačí být štíhlá, hezká a hlavně přirozená před kamerou, což bývá nejtěžší. Obzvlášť při castinzích.

Fotíte se s číslem v ruce, ukazujete na kameru oba profily, připadáte si spíše jako podezřelá než jako modelka, kouká na vás několik lidí a vy pak máte zahrát před kamerou třeba výraz v obličeji při sledování hororu nebo při balení kluka v baru.

Nesmíte přehrávat, musíte být přirozená a během patnácti sekund musíte ukázat, co ve vás je, protože pak jde hned na řadu další zájemkyně o stejnou roli.

Důležité je znát zadání castingu. Hledají romantickou holku? Musíte použít jemné líčení a obléci si světlé hedvábné šaty. Hledají dračici? Oblečte se a chovejte se tak. Vždy si o požadavcích na danou roli zjistěte od agentuy co nejvíce informací, ať na všechny castingy chodíte dobře připravená. Zároveň se tak vyhnete castingům, na které se necítíte nebo na něž nemáte.


Není agentura jako agentura
Začínajícím modelkám doporučujeme neinvestovat do modelingu žádné velké peníze, protože není jisté, že se vrátí. Agentur, které vydělávají jen na kursech pro modelky a focení fotek do booků, aniž by pak zajistily modelkám práci, je bohužel mnoho.

Pokud o vás agentura opravdu stojí a je dobrá, jistě vás zaregistruje zdarma či vám strhne registrační poplatek až z prvního honoráře, který zprostředkuje. Také se může finančně podílet na výdajích spojených s výrobou booku a setkaret či vám na ně zapůjčit část peněz.

Pokud bydlíte daleko od Prahy, máte bohužel smůlu. Buď musíte na castingy dojíždět nebo dobře placenou práci nedostanete. Nejlepší joby probíhají právě v Praze (či v zahraničí) a účast na castingu bývá bohužel nutnost.

Pokud chcete dělat modelku, zkuste si zodpovědět tyto otázky:
1. Jsem hezká a štíhlá?
2. Jsem fotogenická?
3. Mám herecký talent?
4. Ráda se občas předvádím?
5. Umím se hezky obléct a nalíčit?
6. Bydlím v Praze a okolí?
7. Mám čas jezdit na castingy, které většinou bývají v pracovní dny a na kterých se někdy čeká i tři hodiny?
8. Zvládnu se po tom dlouhém čekání tvářit přirozeně a splnit pokyny castingového režiséra?

Pokud jste alespoň 7x odpověděla kladně, určitě to zkuste! Třeba díky tomuto článku získá svět novou Evu Herzigovou nebo Karolínu Kurkovou ;)

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 209