Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kate Moss pro Longchamp / foto: Longchamp

FOTO: V módě teď frčí nahota

Módní magazíny jsou plné nahotinek.

Nahota za posledních několik let raketově vystřelila. Samozřejmě to je dlouhodobý trend táhnoucí se několik desetiletí, v poslední době už ale není téměř co svlékat.

magazin.cz
magazin.cz

Šaty dělají muže
„Šaty dělají člověka,“ pronesl kdysi spisovatel Mark Twain a podle mnohých trefil hřebíček na hlavičku. „Nazí lidé nemají žádný nebo jen malý vliv na společnost,“ vypozoroval.

Jenže tato skutečnost se začíná povážlivě štěpit. Zatímco muže stále šaty dělají lidmi, ženy získávají stále větší vliv tím, že se svlékají – zejména potom v módních kruzích.

Pokud se nahota stane nejnovějším trendem, bude mít přitom módní průmysl docela velký problém.

Přidávají se také módní magazíny. Na jejich stránkách lze narazit na stále větší množství nahotinek. Módní doplňky zůstávají ve skříních.

Mistrovství v tomto ohledu dosáhli Francouzi. Ti na stránky časopisů umisťují nikoliv spoře oděné, nýbrž zcela nahé dívky, a to často ve větším množství najednou.

A jelikož to na zákazníky zabírá, zbytek světa se je snaží dohnat. Poslední zbytky prudérnosti musí stranou.

magazin.cz
magazin.cz

Sex prodává
Stačí se podívat na reklamní kampaně předních módních značek, včetně Dolce Gabana nebo Channel, které využily nahou Keiru Knightley či Kate Moss, která nahá propaguje kabelky Longchamp.

Je jednoduché uhodnout, proč jsou nahé ženy v pánských časopisech. Ale opravdovým oříškem je otázka, proč jsou nahé ženy na stránkách ženských plátků?

Nahota zkrátka začíná být výrazem umění. Dříve se nahá těla také oslavovala – v malířství či sochařství. Dnes máme fotky či video a leckdo tak za regulérní umění začíná považovat pornografii.

Vše zkrátka osvědčuje starou dobrou pravdu, že sex prodává.

A pak je tu i ryze praktický prvek. Na nahém těle se mnohem lépe zdůrazňují například boty či různé módní doplňky, které by na oblečené modelce zapadly.

Módní průmysl se tedy zatím nezbláznil, jen se překotně vyvíjí. Možná rychleji, než by si někdo mohl přát.

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 148