Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Děti lesbiček jsou ve všem lepší než ostatní!

Děti vyrůstající v domácnostech vedených dvěma ženami jsou vyrovnanější a mají menší výchovné problémy než jejich vrstevníci. Dokládá to pětadvacetiletá studie amerických vědců.

Během studie zveřejněné v časopise Pediatrics experti sledovali 78 lesbických párů, kterým se narodili potomci díky umělému oplodnění. Prostřednictvím dotazníků a rozhovorů analyzovali během let několikrát psychický stav dětí.

Vyšlo najevo, že potomci lesbiček si vedou lépe v sociálních vztazích, učení i ve všeobecných schopnostech a jsou méně agresivní.

Výsledky byly překvapivé i pro samotné vědce.

"Čekala bych, že se dětem bude dařit nanejvýš stejně jako těm, které vyrůstají ve standardní rodině. Ne lépe," říká vedoucí studie dr. Nanette Gartrellová.

Podle jejího tvrzení hraje ve výsledcích velkou roli skutečnost, že tyto děti nepřišly na svět náhodou. Jejich matky jsou v průměru starší a tudíž i vyspělejší.

Opravdu dospělí rodiče
"Zároveň je pravděpodobné, že vývoj v rodině, kde nedochází k velkému uplatňování moci, vede k tomu, že děti jsou vyrovnanější," tvrdí Gartrellová.

Vědci došli k závěru, že na duševní stav teenagerů nemá vliv ani případná stigmatizace ze strany okolí, s níž se podle všeho dobře vyrovnávají.

Gartrellová se svým týmem se zaměřila pouze na výzkum lesbických párů s dětmi, protože jejich situace je na rozdíl od gayů rozdílná. Lesbičky jako matky fungují ve společnosti ve srovnání s gayi - otci delší dobu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 44